Lavrov i Vučić danas o inicijativi Vašingtona

Autor: Tanjug

Vesti

18.06.2020

06:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas dolazi u Beograd i u prepodnevnim satima će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Sergej Lavrov

Lavrov je pred današnji susret sa predsednikom Vučićem i svojim kolegom ministrom Ivicom Dačićem najavio da će ključna tema razgovora biti, kako se nada, predlog Vašingtona da se lideri Srbije i Kosova sastanu krajem juna u Beloj kući.

Kako je izjavio juče u Moskvi, Lavrov očekuje da razgovara i o tome kako rukovodstvo Srbije konkretno vidi praktične korake onih zemalja koje nude svoje posredničke usluge u nastavku dijaloga.

- Predsednik Vladimir Putin je više puta naglašavao, uključujući i na sastancima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da će Rusija podržati sporazume sa Kosovom koji će biti prihvatljivi za srpski narodi, ali ne na osnovu onoga što piše na papiru, već na osnovu mogućnosti njihove realizacije - rekao je Lavrov novinarima

Jer, kako je pojasnio, ne bi hteo da mogući dogovori Beograda i Prištine imaju istu sudbinu "kao i pri posredovanju Brisela", kada je to posredovanje "ostalo na papiru".

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

O značaju posete Sergeja Lavrova vezano za proces rešavanja kosovskog problema govori i to što ona dolazi nekoliko dana nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao o tome telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a iz Kremlja saopšteno da se "Moskva se zalaže za izradu kompromisnog rešenja, prihvatljivog za Beograd, koje mora da odobri Savet bezbednosti UN".

Ovom posetom, u vreme dok Lajčak u Prištini pokušava da resetuje dijalog i pridobije tamošnje zvaničnike za dogovor sa Beogradom, a u Vašingtonu čekaju kosovskog lidera i Aleksandra Vučića sa sličnom idejom, Lavrov pokazuje da se u rešavanju kosovskog problema ne može zaobići Rusija.

Sastanak u Beloj kući, kako je najavio Grenel, biće održan 27. juna, a pre toga, 24. juna, srpski predsednik ide u Moskvu gde će prisuštvovati obeležavanju Dana pobede i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
BBart

18.06.2020 06:58

Ne može se izostaviti razgovaranje o KiM, jer to je veoma važno pitanje za Srbiju.

tale

18.06.2020 07:02

Srbija ima podršku Rusije u ovim pregovorima, koji će biti veoma teški

Veliša

18.06.2020 07:02

Očekujem pomoć od strane Rusije po pitanju odnosa između SAD-a i Srbije.

Jasmina Matović

18.06.2020 07:04

Srbija nikad neće dozvoliti mešanje Amerike u odnose između Srbije i Kosova.Dijalog je ključan za rešavanje svakog problema.