ZAJEDNO I POSLE 73 GODINE: Srbi i Rusi slave Dan oslobođenja Beograda

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

20.10.2017

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Centralni događaj obeležavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu danas će biti prikaz "Oslobođenje 2017" na kojem će građani videti više od 2.200 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, 130 različitih vozila, 30 aviona i helikoptera i nove vojnike opremljene po konceptu "1.500".

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa ministrima i vojnim vrhom prisustvovao je u Batajnici i završnim pripremama za proslavu Dana oslobođenja Beograda

Prikazu "Oslobođenje 2017" prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić i najviše državno i vojno rukovodstvo Srbije, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, predsednik RS Milorad Dodik, predstavnici diplomatskog kora. Vučić se juče pridružio poslednjim pripremama za prikaz na aerodromu u Batajnici i pozvao građane da danas dođu i uživo prate manifestaciju na kojoj će videti drugačiju Vojsku Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Ruski "Striži" uveličaće proslavu

Danas će u Batajnici biti prikazan deo operativnih sposobnosti Vojske Srbije, a najatraktivniji deo predstavljaju naleti avijacije. Srpski vojnici predstaviće borbenu spremnost kroz različite segmente koji uglavnom podrazumevaju rešavanje različitih talačkih situacija, protivterorističke borbe.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Pokazna vežba neprikosnovenih "Kobri"

Centralni deo deo biće prikaz novih vojnika koji su opremljeni po konceptu "1.500", opremljenih savremenim ličnim naoružanjem, zaštitnom opremom i izviđačkim sredstvima. Avijacija će učestvovati u delu prikaza osposobljenosti Vojske Srbije, a u svečanom defileu na kraju svečanosti učestvovaće 30 letelica - Migovi 29, avioni tipa "Orao", G4 i "Lasta", kao i borbeni helikopreti.

RepublikaFoto: Tanjug/J. MAMULA
Vojna policija u stroju

Migovi 29, koji su nedavno stigli iz Rusije, neće učestvovati u letačkom programu, ali biće izloženi za javnost, a u prikazu će učestvovati i jedna od najpoznatijih akrogrupa, ruski "Striži".

Četiri godine pod nacističkom čizmom

Te daleke 1944. godine, posle teških borbi koje su počele 12. oktobra, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije uz pomoć sovjetskih saveznika oslobodili su Beograd 20. oktobra. Time je okončana četvorogodišnja okupacija grada tokom koje je stradao veliki broj ljudi, dok je grad pretrpeo velika razaranja.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading