IMATE LI PRAVO GLASA NAKON 20 SATI? Evo šta se dešava ako se zateknete na biračkom mestu u to vreme!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

21.06.2020

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izbori su uveliko u toku, građani izlaze na biračka mesta i daju svoje glasove, a pravila koja se moraju poštovati prilikom izbora su striktna, te se ne smeju kršiti, kako građani, tako i politički predstavnici.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Naime, jedna stvar koja je mučila građane, jeste šta se dešava sa onima koji se zateknu na biračkim mestima u 20 časova?

Da li imate pravo glasa ukoliko se zateknete na biračkom mestu u 20h?

Pravo glasa na današnjim izborima ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta. Glasanje je počelo u 7 sati ujutru i trajaće do 20 sati večeras.

U bilo kom trenutku u ovom intervalu možete iskoristiti svoje glasačko pravo. Pitanje koje muči mnoge građane jeste šta se dešava kada se pojedinac zatekne na biračkom mestu tačno u 20 sati, da li ima pravo glasa?

Birališta se zatvarju večeras kako je i saopšteno, u 20 časova, a po izbornim pravilima, ukoliko se na biračkom mestu nađete prilikom zatvaranja biračkog mesta, mora vam biti omogućeno da glasate.

Kada se saznaju rezultati izbora?

Republička izborna komisija najkasnije u roku od 96 sati po zatvaranju biračkih mesta ima zakonsku obavezu da utvrdi konačne rezultate izbora. Prve procene izbornih rezultata građani će imati već sat vremena posle zatvaranja biračkih mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading