EU kontrira SAD: Lajčak sabotira Grenela

Autor:

Vesti

23.06.2020

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija, gde su vodeće sile Nemačka i Francuska, ne želi da dozvoli da američka administracija Donalda Trampa preuzme inicijativu za rešavanje kosovskog čvora. Žurbu Brisela da se postigne neki rezultat koji bi išao naruku Berlina pokazao je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, samo dan nakon izbora.

Foto: youtube.com/Richard Nixon Foundation/Tanjug/AP
Ričard Grenel i Miroslav Lajčak

Lajčak uporno ponavlja da EU i SAD rade blisko kada je reč o kosovskom problemu i da očekuju blisku saradnju u dijalogu Beograda i Prištine, iako se zna da Vašington nije ni obavestio Brisel o sastanku najavljenom za 27. jun u Beloj kući. Rezultat žele oba centra i zato će upotrebiti sva sredstva pritiska, koja im stoje na raspolaganju.

- Nemci su strašno ljuti na Ričarda Grenela, Trampovog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, što se meša u rešavanje problema KiM. Oni žele u julu sa Francuzima da organizuju samit, kao odgovor na sastanak koji je Grenel zakazao u Vašingtonu. Evropljani, takođe, nikako neće rešenje pre američkih izbora i sad čine sve da sabotiraju ekonomske ponude Amerikanaca. To je, između ostalog, i Lajčakov zadatak - priča diplomatski izvor Srpskog telegrafa iz Brisela.

ZGODAN TAJMING

Lajčak je, naime, u pregovaračku misiju u Beograd došao neposredno pošto je Grenel zakazao sastanak s liderima Beograda i Prištine u Beloj kući 27. juna. Prethodno je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov upoznao Vučića sa određenim ocenama Ruske Federacije oko pritisaka u vezi sa KiM, koje su srpskog predsednika dodatno zabrinule. Ta opasnost vreba iz Nemačke, koja, kako je pisao Srpski telegraf, uveliko radi na lobiranju da bi u UN progurala Rezoluciju o Srebrenici kako bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom.

Miletić: Nemačka je za pritisak na Srbiju kako bi priznala nezavisnost

Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, smatra da se EU preko izaslanika Lajčaka, kako objašnjava, bori da ne ostane u zapećku u rešavanju kosovskog pitanja:

- Nemačka naročito kontrira SAD, blokira njihova rešenja i zalaže se za pojačan pritisak na Srbiju kako bi priznala nezavisnost.

IGRA VELIKIH SILA

I politički analitičar Dragomir Anđelković se slaže da se velike sile bore da budu u centru dešavanja u vezi sa rešavanjem problema KiM, a direktni konkurenti su SAD i EU.

Činjenice

23. jun

Predsednik Srbije sa Putinom u Moskvi

27. jun

Vučić u Beloj kući na poziv Grenela

- EU, odnosno Berlin, ne želi da se Vašington ubaci u taj proces ili čak preuzme glavnu reč. EU bi da spreči svaku mogućnost da se reši taj problem pre održavanja američkih izbora. U svemu tome Rusija nas podržava, ali se ne nadmeće. Moskva je zauzela principijelan stav da je EU dobila mandat od SB UN za rešavanje dijaloga. Radi se, dakle, o međunarodnom pravu, ne o navijanju za EU ili SAD - objašnjava Anđelković.

On smatra da bi trebalo negovati dobre odnose sa Trampovom administracijom, u nadi da će osvojiti drugi predsednički mandat u novembru, ali se istovremeno moramo pripremati i za opciju da pobedi demokrata Džozef Bajden, koji će biti naklonjeniji Albancima.

Tri ideje za rešenje

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dušan Janjić

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da kosovsko pitanje nije moguće rešiti u narednih nekoliko meseci jer je to složen problem koji traje decenijama.

- Nakon ovako ubedljive pobede SNS očekuje se žestok pritisak na Vučića da ubrza rešenje kosovskog pitanja, s obzirom na to da će "sva vlast biti u njegovim rukama". Tema podele kosovske teritorije nikada neće biti tema u SAD, ali može da oživi pitanje demarkacije, odnosno razgraničenja.

Kao moguće rešenje, naveo je tri ideje - dijalog o razgraničenju, status kvo i normalizaciju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading