EU PLJAČKA SRBE: Plaćaćemo ulazak u zemlje Unije

Autor:

Vesti

20.10.2017

17:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva je prilika da ćemo ubuduće plaćati za ulazak u zemlje EU. Naime, odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode usvojio je u četvrtak novi nacrt zakona koji predviđa ETIAS sistem za proveru putovanja, po kome državljani iz zemalja koje nisu članice EU, ali su u bezviznom režimu, moraju da plaćaju taksu za ulazak u šengen-zonu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Time smo korak bliže ostvarenju ove ideje, nastale još prošle godine, a prema najnovijim najavama, sistem bi trebalo da zaživi 2020.

Strah od terorizma

ETIAS predviđa da svi državljani trećih zemalja koji planiraju put u šengen-zonu moraju da podnesu zahtev za odobrenje putovanja kroz ovaj sistem, a uslugu provere plaćaće sami, i to deset evra. Važiće tri godine, razmišlja se da od plaćanja budu izuzete neke kategorije poput maloletnih, studenata ili starijih od 60 godina, a odgovor stiže za 72 sata. Evropski zvaničnici projekat pravdaju borbom protiv terorizma, međutim, više od hvatanja terorista EU će profirirati od punjenja budžeta.

Kritičari su već upozoravali da bi on mogao da postane novi izvor finansiranja sa godišnjim prihodom od dve milijarde evra, dok će čitav sistem koštati oko 212 miliona. Ni naši građani ne gledaju blagonaklono na ovu vest, a komentari su da "građani EU u Srbiju mogu da uđu i samo sa računom za struju".

Povratak vize

Analitičar Đorđe Vukadinović pak smatra da je materijalni interes ovde sekundaran.

- Ukidanje šengena je bio jedini opipljiv korak na našem evropskom putu, a ovo je povratak vize na mala vrata, segregacija sa elementima rasizma unutar građana Evrope. Države na koje se ovo odnosi bi trebalo složno i žestoko da reaguju - navodi Vukadinović dodajući da je uvek za kontramere, ali da misli da u ovom trenutku nisu realne.

Reakcije

Branko Radun, analitičar

Činjenica je da teroristi ne pitaju za vizu i prolaze mimo radara. Ima tu straha od terorizma, a EU mora nešto uradi tim povodom, da kad ih neko pita šta su uradili imaju odgovor. To neće mnogo pomoći i oni su toga svesni, ali time pravda svoje postojanje i budžet.

Miljan Damjanović SRS

EU se inače prema trećim državama ponaša uvek sa uslovljavanjem. Srbiji je na putu ka EU već toliko uslova podmetnuto da nikada nećemo ni stići da postanemo članica.

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

Ta u suštini diskriminaciona odredba jasno pokazuje da briselska administracija radi segregaciju stanovnika Evrope.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading