Šef delegacije EU u Beogradu: Srbija je i dalje u našem fokusu, kao i uvek

Autor: Republika

Vesti

26.06.2020

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu, Sem Fabrici komentarisao je aktuelne teme u Jutarnjem programu TV Prva...

RepublikaFoto: Tanjug/B. Stekić
Sem Fabrici

Fabrici je objasnio da se u stavu Evropske unije po pitanju Srbije i dijaloga ništa nije promenilo...

Da li je fokus EU ostao isti: Nastavak dijaloga kao imperativ

- Fokus naše pažnje je definitivno ostao na Srbiji, kao i uvek, to nije ništa novo. Zadovoljstvo mi je da vidim da je Vučić samo nekoliko dana posle izbora na sastanku  u Briselu, to je znak da je Srbija okrenuta evrointegracijama - rekao je Fabrici.

- Dijalog između Prištine i Beograda smo stavili u centar naše spoljnopolitičke pažnje. Miroslav Lajčak je čim su uslovi dozvolili išao u Prištinu i u Beogradu. Ono što se desilo juče, optužnica koju je specijalni tužilac saopštio, mi na to ne možemo da utičemo. Predsednik Vučić je sada u Briselu i mi se nadamo produktivnom razgovoru - kazao je Fabrici.

Velika većina SNS u parlamentu: Da li je to legitimitet za pregovore

- Izbori su uvek važan trenutak u životu jedne demokratske zemlje. Važno je da su oni održani, naravno, održani su u specifičnim uslovima zbog koronavirusa. Smatramo da su izbori organizovani na efikasan način. Što se tiče rezultata, oni su održani u normalnim uslovima - objasnio je Fabrici. 

Proces proširenja EU nije stao

- Proces proširenja nije stao, naprotiv, činjenica da je predsednik VUčić danas u Briselu jasan signal. Mi želimo da se proširimo, a Srbija treba da sprovede sopstvene promene. Postoje vrlo konkretne i vidljive poruke. EU je 2014. godine dogovorila neke uslove sa Srbijom. Jedan od ključnih uslova je uspostavljanje vladavine prava. Srbija se time bavi i što više Srbija bude sprovodila te reforme, to će proces priključivanja biti brži - rekao je Fabrici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading