ĐURIĆ: Da očuvamo vezu kosmetskih Srba sa Srbijom

Autor: Tanjug

Vesti

20.10.2017

18:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić poručio je danas sugrađanima u južnoj pokrajini da dolaze prelomna vremena, i da se na lokalnim izborima u nedelju mora osigurati da se na svim nivoima vlasti očuva organska veza kosmetskih Srba sa njihovom državom Srbijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Upozorava da dolaze prelomna vremena: Marko Đurić

- U nedelju svi treba da imamo u vidu da su pred nama prelomni meseci i da ne možemo da dozvolimo da država Srbija nema punu i potpunu političku kontrolu i uticaj u većinski srpskim sredinama - rekao je Ðurić u intervjuu televiziji "Most" iz Zvečana.

Prema njegovim rečima, od rezultata predstojećih izbora zavisi institucionalno prisustvo Srbije na Kosovu i Metohiji, ali i snaga buduće pregovaračke pozicije Srbije.

Prelomna vremena

- Neka se dele neki drugi, mi nećemo. Neka se takmiče između sebe predstavnici prištinskih partija, nas Srba je suviše malo i suviše prelomna vremena stoje pred nama da bismo mogli da dopustimo bilo šta osim da budemo u tesnoj organskoj vezi sa državom Srbijom - rekao je Ðurić.


Zato je, kako je objasnio, Srbija i započela svoj politički projekat koji se zove Srpska lista, međutim, kako je upozorio, i neke druge liste i partije koje će učestvovati na izborima u većinski srpskim sredinama osnovane su kao projekti nekih drugih država.

- Nećemo dozvoliti da nas prevare i ubede da nam je u interesu da radimo za neke druge narode i neke druge države a ne za svoju državu. Tu vrstu pogrešne računice demantovali smo kao narod na izborima u junu i demantovaćemo svaki put. Svaki put ćemo da se okupimo oko Srpske liste ili onoga kako se u tom trenutku zove projekat države Srbije - poručio je Ðurić.
RepublikaFoto: Tanjug/I. Jakšić
Kosovska Mitrovica

Srbi niti mogu niti žele bez države Srbije, i to se, uveren je Ðurić, ni u nedelju neće promeniti.

- Ovde gde se borimo za naš opstanak, jedina naša partija je država Srbija, odnosno u ovom slučaju sada Srpska lista, kao projekat koji je država Srbija napravila da bi Srbi bili jaki - istakao je Ðurić, dodavši da je političko jedinstvo jedini moguć odgovor srpskog naroda na izazove koji se pred njega stavljaju. 

- Svi vrlo dobro znamo da ovde na KiM ne bismo opstali da nije podrške ljubavi i posvećenosti države Srbije, i ta posvećenost će se nastaviti, to niko ne može da prekine. Nijedan pokušaj Prištine da instalira svoje političke pošlušnike, ljude kojima ona upravlja, kako bi oslabila državu Srbiju, neće uspeti - uveren je Ðurić.

Političko jedinstvo

- Naše institucije su ovde čvrsto u srpskim rukama, i zato je 22. oktobar važan. Važno je da tako ostane, važno je da sve institucije u kojima Srbi čine većinu ostanu u srpskim rukama i direktno i indirektno u rukama Srbije. Tu se lomi naša budućnost. Od toga zavisi da li ćemo u budućnosti biti bliži Prištini ili bliži Beogradu, a od toga zavisi, i to ovde svi dobro znaju, hoćemo li sačuvati naše zavičaje - rekao je Ðurić.


Prema njegovim rečima, 22. oktobar mora da bude dan srpske sloge, jedinstva i pobede, i prilika da srpski narod na KiM pokaže Prištini i međunarodnoj zajednici svoju snagu.

- Snagu pokazujemo kroz slogu i jedinstvo i poručujemo: nećete nas prevariti i podeliti. Mi Srbi na KiM gledamo ka državi Srbiji i Beogradu, a na ovim izborima projekat države Srbije zove se Srpska lista - poručio je Ðurić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Saša

20.10.2017 18:32

Zajedno smo nešto, razdvojeno smo niko i ništa.Samo srbomrzci poput Jankovića i Olivera Ivanovića mogu terati kontru srpskoj listi.

Branko

20.10.2017 18:42

Nikad necemo napustiti nase gradjane na KiM.

andrej

20.10.2017 18:55

jedinstvo nas moze odrzati,srbi moraju sebe sacuvati

GagaV

20.10.2017 19:03

Ako Kosovo ne branimo danas, branicemo ga sutra u Vranju.Ono je deo nase zemlje.