Nemačka: Za trajnu stabilnost na Zapadnom Balkanu potreban održiv sporazum između Beograda i Prištine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.07.2020

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stabilnost i razvoj Zapadnog Balkana su od vitalnog značaja za Evropu, a za trajnu stabilnost je potreban sveobuhvatan i održiv sporazum Beograda i Prištine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke nakon sastanka šefa diplomatije Hajka Masa sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hajko Mas

Zapadni Balkan je visoko na agendi nemačkog predsedavanja Savetom EU, navelo je sinoć ministarstvo na Tviteru.

Ocenjuje se da Lajčak donosi novi zamah dijalogu Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, kao i da postavlja ambiciozne ciljeve.

- Mi želimo brz, vidljiv napredak za ljude u regionu. Budućnost Zapadnog Balkana je u Evropi. Zato EU mora da ima vodeću ulogu - poručuju iz ministarstva.

Dodaju da je za trajnu stabilnost u regionu potreban sveobuhvatan i održiv sporazum između Kosova i Srbije.

"To je ključni preduslov za realizaciju evropske perspektive obe zemlje".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak juče se u Berlinu sastao sa nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom nemačke diplomatije Heikom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.

- Razgovarali samo dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koje se organizuje 12. jula nakon Pariskog samita - naveo je Lajčak na Tviteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron u petak 10. jula organizuju video samit posvećen Zapadnom Balkanu i dijalogu Beograda i Prištine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading