Šiptari s uma sišli pa zatražili sulude zahteve: Vučić im u jednoj rečenici rasturio planove

Autor:

Vesti

10.07.2020

17:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit u organizaciji lidera Francuske i Nemačke Emanuela Makrona i Angele Merkel pokazali su sve ludilo Prištine. Razgovore koji su bili uvertira za nastavak dijaloga pod okriljem EU Avdulah Hoti, šef vlade u Prištini, iskoristio je da sa papira pročita želje albanskih političara koji sanjaju o srpskom priznanju lažne države.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Otrežnjenje im je stiglo u sekundi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je ove puste želje albanskih političara oduvao u sekundi.

- Albanska strana izašla je sa zahtevima koje smo pažljivo zapisali. Traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava Kosova, uzajamno priznanje, članstvo u UN, da ostale zemlje EU priznaju Kosovo, a tek onda će se baviti nestalima i pitanjem štete. Ako je to suština, onda je sve besmisleno - rekao je Vučić posle samita.

Ovo traže Hoti i ekipa

1. očuvanje teritorijalnog integriteta Kosovacol
2. poštovanje kosovskog ustavacol
3. uzajamno priznanje Srbije i Kosova (ne po modelu dve Nemačke)col
4. članstvo u UNcol
5. da sve zemlje EU priznaju njihovu nezavisnost

VRELO LETO

Naglasio je da Srbija ne beži od dijaloga, ali i da je svaki razgovor potpuno besmislen ako su ovi zahtevi smisao svega.

- Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, robe, kapitala, ali da ne prihvatamo ultimatume. To nije moguće i realno - jasan je šef države.

BEZ PRITISAKA MERKELOVE I MAKRONA

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Iako su Francuska i Nemačka priznale nezavisnost Kosova, lideri ove dve države, prema Vučićevim rečima, imali su korektne stavove tokom samita:

- Oni razumeju našu poziciju, Merkelova i Makron su iskusni političari i znaju šta je realno, a šta ne. Od njih dvoje nismo bili izloženi pritiscima i trudio sam se da na hrabar način odgovorim na ultimatume.

Na pitanje da li je Ričard Grenel, kao Trampov specijalac za dijalog Beograda i Prištine, umešao prste u samit, Vučić je rekao da ne želi da se meša u odnose SAD i EU.

Delegacije Beograda i Prištine u nedelju će, pod pokroviteljstvom Miroslava Lajčaka, predstavnika EU za dijalog, razgovarati na video-konferenciji, dok je sastanak oči u oči zakazan za četvrtak u Briselu. Govoreći o dijalogu, Vučić je rekao da je on pod pokroviteljstvom EU, ali da mu nije jasno ko će se sa albanske strane pojaviti na dijalogu:

- Ozbiljni ljudi ne beže sa pregovaračkog stola. Ovog leta ćemo, čini mi se, imati puno video-konferencija. Očigledno je da će biti još mnogo posla i mnogo zadataka u narednom periodu.

I Viola prolupala

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon-Taubadel, poslanica iz redova nemačkih Zelenih, ponadala se da će Merkelova očitati lekciju Vučiću... Poput svoje koleginice Tanje Fajon, i Viola je na sva usta hvalila huligane sa protesta u Beogradu. Vučić je njene stavove ocenio kao izrazito antisrpske, dok ju je šef diplomatije Ivica Dačić upitao kako bi ona reagovala kada bi AFD (desničarska nemačka grupacija, koja podržava Srbiju i srpske pozicije po pitanju KiM) upao u Bundestag.

ĆORAVA POSLA

Rekao je da je naša delegacija bila odlično pripremljena za današnji samit.

- Neće biti lako u budućnosti. Bićemo izloženi velikim, da ne nazovem pritiscima, ali očekivanjima naših evropskih partnera. Istovremeno nailazimo na nerealističan pristup kosovsko-metohijskih Albanaca koji žele sve, a da Srbija ostane bez ičega - rekao je Vučić i dodao da oni koji su mislili da će Srbiji uzeti sve treba da znaju da od toga nema ništa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading