PAKLENI PAKT! ADVOKAT GOTOVINE BRANIĆE I TAČIJA

Autor: Republika

Vesti

13.07.2020

04:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiptarskog zločinca i samozvanog kosovskog predsednika Hašima Tačija, koji danas ima prvo saslušanje u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, braniće hrvatski advokat Luka Mišetić, koji je ranije u Hagu branio hrvatskog generala Antu Gotovinu, piše prištinska Gazeta ekspres.

RepublikaFoto: facebook.com/HashimThaciOfficial/
Hašim Tači

Kako piše Gazeta, Mišetić ima iskustva "u odbrani učesnika ratova devedesetih" i nalazi se na listi 40 akreditovanih advokata koji mogu predstavljati osumnjičene, okrivljene, grupu žrtava ili bilo koga drugog ko uživa pravo na pravno zastupanje u postupcima pred Specijalnim većima u Hagu.

Nakon objave da je Haško tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Tačija, Mišetić je napisao da je Tači bio u pravu kada je povezao optužnicu sa sastankom u Beloj kući, gde je trebalo da učestvuje u nastavku dijaloga s Beogradom.

- Tači je u pravu. Ahilova peta u međunarodnoj pravdi skoro 30 godina je optužba za političko mešanje. Dakle, šta je prvi veliki korak Specijalnog tužilaštva? Otkrivanje važnih informacija samo da bi se zaustavio mirni politički proces. Loš početak Specijalnog suda - napisao je Mišetić na Tviteru.

Mišetić radi za američku advokatsku firmu s kojom je Priština imala nekoliko ugovora tokom Tačijeve vlade, a potom i ugovore o lobiranju.

Specijalno tužilaštvo u Hagu za zločine OVK tereti Tačija i Kadrija Veseljija za čak 100 ubistava, i to u deset tačaka. Oni će odgovarati za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti, uključujući ubistva, kidnapovanje, progon i mučenje.

- Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine osoba čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i osobe drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici - navodi se u saopštenju tužilaštva Specijalnog suda.

Od teroriste do premijera

- početkom 1993. godine postao jedan od šefova Oslobodilačke vojske Kosova, zadužen za naoružavanje

- komandant Operativne zone OVK u Mališevu, zatim član Dreničke grupe Adema Jašarija

- učestvovao u mnogobrojnim napadima na srpsku policiju na Kosmetu

- okružni sud u Prištini u srpskom sistemu ga u odsustvu osudio na 10 godina zbog terorizma, a od 2003. Srbija ga tereti za genocid

- prema tajnom izveštaju nemačke obaveštajne agencije (BND), on i Ramuš Haradinaj označeni kao glavni mafijaški bosovi jugoistočne Evrope

- Dik Marti ga u izveštaju koji je 15. decembra 2010. dostavio Savetu Evrope optužio za trgovinu organima otetih Srba

- njega partija DPK na izborima na Kosovu 2007. godine osvojila ubedljivu pobedu, sledeće godine postao prvi premijer samoproglašene države

Tužilac je takođe saopštio da se optužnica obznani zbog stalnih pokušaja Tačija i Veseljija da ometaju i podrivaju rad Specijalizovanih veća.

- Oni su sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima pokazali su da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova - zaključuje se u saopštenju.

Špijun Voker optužuje Vučića

U odbranu Hašima Tačija, koji u ponedeljak ide u Hag da položi račune za stravične zločine nad kosmetskim Srbima, stao je njegov pokrovitelj američki špijun Vilijam Voker, koji je fabrikovao slučaj "Račak" i time dao direktan povod za bombardovanje SRJ.

RepublikaFoto: youtube.com/albinfoch
Vilijam Voker

- Većinu zločina na Kosovu počinila je Srbija, a ne OVK. Aleksandar Vučić je bio delimično odgovoran za to jer je bio ministar vlade koja je naređivala srpskim snagama bezbednosti da urade ono što su radili na Kosovu 1998-99. godine, zato pozivam tužioce da istraže i njegovu ulogu - rekao je Voker.

Odgovorio mu je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je rekao da je "Voker poslednja osoba koja bi o zločinima smela da govori".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading