Đorđević: Prioritet veća bezbednost zaposlenih na radu

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

13.07.2020

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravilnikom o preventivnim merama za sprečavanje širenja epidemije stupio je na snagu 11. jula, a poslodavci imaju rok od mesec dana da donesu plan primene mera.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Zoran Đorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević kaže da je želja Vlade Srbije i resornog ministarstva da se unapredi bezbednost i zdravlje na radu.

- Pravilnik smo zajedno radili sa poslodavcima i sindikatima sa ciljem da tokom pandemije imamo veću bezbednost zaposlenih - rekao je Ðorđević za TV Pink i dodao da je Ministarstvo za rad donelo mere istog dana.

Pravilnikom je predviđeno da se odrede lica koja će biti odgovorna za bezbednost i zdravlje na radu, a da je obaveza poslodavca da obezbedi bezbedan rad, da tamo gde je moguće, manje radnika bude u jednoj prostoriji, da obezbedi dezinfekciona sredstva.

Obaveza poslodavca, kako je rekao ministar, da se obezbede validne informacije za zaposlene, da prate mere koje predlažu Ministarstvo zdravlja i epidemiolozi i da se u skladu sa tim ponašaju.

- Važno je da taj plan ima algoritme po kojima će zaposleni da se ponašaju u slučaju pojave ili simptoma pojave korone ili bilo koje zarazne bolesti kako i na koji način se resasava ta sitruacija i kako se ponašaju zaposleni u toj situaciji - naglasio je Ðorđević.

On je naveo da postoji i lična odgovornost zaposlenih kako treba da se ponašaju.

Ðorđević kaže da cilj ministarstva nije da se kažnjavaju poslodavci i zaposleni, već da će inspekcije imati savetodavnu ulogu, kako bi nivo zaštite podigli na najviši zaštitni nivo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading