JUGOVIĆ O NEREDIMA: Da li svedoci protiv osuđenika ne treba da budu policajci, nego izgrednici koji su ih napadali

Autor: Kurir

Vesti

14.07.2020

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nezavisno sudstvo i samostalna uprava i policija kao njen centralni deo, garantije su vladavine prava, poručuje dr Sreten Jugović, redovni profesor upravnog prava Kriminalističko policijskoj univerziteta u osvrtu na nerede na ulicama proteklih dana.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

- Ovih dana u našoj javnosti, od strane pojedinaca, kao i pojedinih domaćih, ali i stranih institucija nameće se stav prema kojem je neophodno preinačiti sudske odluke kojima su pravnosnažno osuđena lica koja su vršila nasilje na protestima. Na taj način relativizuje se nezavisnost sudstva, koje je, po njima, nezavisno samo onda kada je ono nezavisno iz njihovog, subjektivnog ugla, a ne sa objektivnog stanovišta. Pri tom, previđa se da je samo objektivno, nezavisno i nepristrasno sudstvo noseći stub pravne države. Nezavisno sudstvo i samostalna uprava i policija kao njen centralni deo, garantije su vladavine prava - navodi Jugović i podseća na nedoumice o podeli vlasti u državi.

- Koliko je prisutno nerazumevanje stanja stvari vidi se i po tome što se zahteva od nosilaca izvršne državne vlasti (npr. predsednika Vlade) da utiče na ishode sudskih odluka, što bi predstavljalo školski primer uplitanja izvršne u sudsku granu vlasti. Takođe, od istih ljudi koji osporavaju sudske odluke, čujemo i negodovanje povodom toga da su “jedini svedoci u postupcima protiv osuđenih lica zapravo policajci”. Nisam siguran ko bi drugi mogao biti svedok - možda izgrednici koji su zajedno s osuđenicima napadali policiju i uništavali javnu imovinu? Dakle, po sredi je politizacija sudstva, ali ne od strane nosilaca državne vlasti, što sve utiče na nezavisnost sudovanja, jer u takvim uslovima nije sudovima jednostavno da donose objektivno zakonite odluke. Naime, sud je nezavisan samo kada je to po njihovim (subjektivnim, političkim) merilima, a kada sudske odluke nisu po njihovoj volji, onda se osporava nezavisnost sudstva, što je nonsens po sebi - zaključuje p​​rof. dr Sreten Jugović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading