Šib o dijalogu Beograda i Prištine: Imamo predstavu na koji način se pitanje Kosova može rešiti

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.07.2020

20:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izrazio je večeras zadovoljstvo zbog nastavka dijaloga Beograda i Prištine nakon godinu i po dana, te naveo da se nada konstruktivnoj atmosferi u duhu pomirenja.

RepublikaFoto: www.twitter.com/German Mission to UN ‏ Verified account
Tomas Šib

Šib za program "Newsmax adria" nije mogao da precizira da li će razgovori koji počinju sutra u Briselu biti "uvod u finale", rekavši kako je do moderatora Miroslava Lajčaka da odredi tempo, ali je naglasio da rezultat i cilj tih razgovora treba da bude sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum, koji bi, kako kaže, doneo stabilnost regionu.

- Svim akterima želim sve najbolje. Do moderatora je da odredi tempo, podsećam na njegovu izjavu da razgovori ne treba da traju godinama nego nekoliko meseci - istakao je nemački ambasador.

On je dodao da pre pristupanja u Evropsku uniju mora da se reši pitanje Kosova.

- Imamo predstavu na koji način se ono može rešiti. Rešenje mora biti primenjivo u praksi, ali ne želimo da propišemo model (dvema stranama) - naveo je Šib.

Povodom izazova sa kojima se suočava Vlada Srbije u pogledu suzbijanja posledica pandemije virusa korona, Šib je napomenuo da je u pitanju globalni fenomen i da je svuda teško.

- I za vreme krize je bilo rasprava u Nemačkoj, kako pružiti dovoljno zdravstvene zaštite ali i kako obezbediti temeljne slobode i prava. Potreban je stalni dijalog o merama sa širokim krugom u javnosti, što je zahtevan proces - kazao je Šib i dodao da EU pruža podršku kako bi Srbija uspešno upravljala krizom.

- Želim puno uspeha Vladi Srbije - rekao je nemački ambasador.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading