"JOŠ OSEĆAMO POSLEDICE PROTESTA"! Ministar Lončar otkrio NOVA ŽARIŠTA, progovorio o VAKCINAMA

Autor: Republika

Vesti

20.07.2020

13:14 >> 13:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici Kriznog štaba ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović i direktor Infektivne klinike Goran Stevanović izašli su nan redovnu konferenciju za štampu i saopštili najnovije detalje o borbi sa korona virusom.

RepublikaFoto: youtube.com/PRVA/Tanjug
Ministar Zlatibor Lončar
U protekla 24 časa u Srbiji je zaraženo 359 ljudi, nažalost 10 je preminulo.

- Broj pozitivnih zdravstvenih radnika 550 radnika, od kojih je 50 na bolničkom lečenju. Ukupan broj obolelih je 21.253, broj aktivnih 6623, hospitalizovani 4772, smrtni slučajeva 482, izlečeni 14148. Među hospitalizovanima su i oni koji liče na koronu i čekaju na rezultate - rekao je Zlatibor Lončar.

Mihailo Jovanović, direktor IT sektora Vlade Srbije prezentuje mogućnosti nove aplikacije na e-upravi preko koje u tri koraka saznate da li ste zaraženi. U potpunosti je besplatna i dobrovoljna.

Verica Jovanović o tome  da li će deca obavezno nositi maske:

- Epidemiolozi će definisati pravila vezana za socijalnu distancu tokom rada u vrtićima, deca od dve godine i starija bi trebalo Da nose maske i to je preporuka, na otvorenom prostoru treba ići na to da se deca ne okupljaju u većim grupama. Deca sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima će nositi maske u dogovoru sa  pedijatrima.

Ministar Lončar je odgovorio o vakcinama:

- Još nema vakcine koja je spremna za upotrebu, koja je prošla sve studije. Ceo svet je u vrsti borbe. Najbitnija je bezbednost, a kod vakcine efikasnost. Strukla je ta koja određuje da li je vakcina obavezna ili ne. Dobićete za svaku vakcinu njene osobine, gledaće se da vakcina bude preporučena, naročito za visokorizične ljude: medicinske radniče, hronične bolesnike, ljude koji rade u komunakaciji sa drugima. Država će raditi na nabavci dovoljnih količina i da budu dostupne svemu.

Na pitanje portala N1 o obećanju o konkretnim brojevima posle protesta ministar Lončar je bio konkretan:

- Moraću da vas razočaram, još nije došlo do smkanjivanja broja ljudi koji su bili u kontaktu sa ljudima sa protesta, prema anketama koje smo izvršili. Još osećamo posledice protesta.

Verica Jovanović je objasnila neslaganje brojeva iz lokalnih i regionalnih centara sa ukupnim izveštajima, po kojima je situacija vidno manje opasna:

- Tu su sumarni podaci, koji se u jednom momentu zbog zastoja koji je bio desili u okviru jednog okruga. Ne radi se o podacima koji su u jendom danu registrovan, već oni koji su pristigli vezani za procenat iz prethodnih dana. Revizija podataka je uobičajen proces u svakom državi.

Javio se problem kada je osoba u samoizolaciji a nema papir o zaraženosti, ne može da dokaže i da odsustvuje sa posla. Ministar Lončar je kratko i jasno objasnio:

- Niko neće biti oštećen, ako nije stiglo tog dana, doći će narednog. Krajnje jednostavno. Bitno da je osoba u samoizolaciji bez simptoma.

Goran Stevanović je prokomentarisao konstataciju da su gojazne osobe podložnije većim problemima u vezi sa koronom:

- Ako imaju težu kliničku sliku teže je. Ima veze sa metabolički, ali i mehanički zbog otežanog disanja, tako da gojaznost može biti ograničavajući faktor.

Zlatibor Lončar je izbestio o najugroženijim mestima u Srbiji:

- Imamo koronu u Šapcu, Kraljevu i Čačku. Odatle se odvode bolesnici u Beograd. To su nam kritičlna mesta. Apelujem na ljude iz tih mesta i u Vrnjačkoj Banji, jer je to moguće novo žarište. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading