DARIJA IZVEDENA IZ TAKTA! Pitanje opozicionog medija je dovelo do TAČKE KLJUČANJA

Autor: Republika

Vesti

21.07.2020

14:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorka Darija Kisić-Tepavčević odgovorila je na pitanje od razlikama u brojkama na lokalu i u glavnom izveštaju na teritoriji Srbije.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Darija Kisić-Tepavčević

Pitanje je uputila novinarka novog opozicionog projekta "Njuz maks adrie", a doktorka Darija je morala da podigne ton kako bi objasnila situaciju koja nije toliko problematična kao što izgleda:

- Jako je bitno da se sagleda kako se vrši nadzor nad ovom bolešću. Svi zavodi u našoj zemlji, kovid bolnice i ambulante, dakle više od 200 ustanova, rade briseve kada je u pitanju PCR testiranje. Sve one dobijaju povratne informacije o statusu testova i pozitivnosti. Svi oni imaju kompletan uvid o epidemiološkoj situaciji i oni obaveštavaju pacijente šta će biti sa njima. Veliki tim učestvuje u prikupljanju podataka. Ti podaci se unose svako svoje u bazu. To se ne radi zbog obima posla i zato se ne radi u istom momentu. Kad na jednoj teritoriji dobijete podatak za unos u 15 časova to je jedna stvar, ali se podaci za svaku oblast unose do kraja dana - rekla je Darija Kisić-Tepavčević.

- Broj hospitalizovanih ne odgovara broju aktivnih zato što se pacijenti primaju zbog težine kliničke slike, a ne jer su pozitivni. Često imamo pacijente koji čekaju, ali imaju svu simptomatologiju koja ukazuje na COVID-19. Ima različitih neslaganja, ali se to može objasniti da ne bi dovodilo u sumnju ili nepoverenje koje nam ne treba. Neki objavljuju i ukupan broj testova, a mi broj osoba sa pozitivnim testom.

- Žao nam je što nije idealna baza, ali nam pruža osnovu za dalji rad. Svako na teritoriji svoje nadležnosti ima podatke. Više od 200 ljudi unosi podatke za pacijente koji su uzorkovani na teritoriji Srbije i sve je jasno i transparentno. To što se ne slažu podaci iz sata u sat, postoje razlozi kojima se to može pojasniti i nadamo se da će se to poboljšati.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vlada

21.07.2020 14:16

Baza se svake sekunde menja.