SMETA IM LAZAREVIĆ, A VELIČAJU UBICU 500 LJUDI: Sram vas bilo, američki licemeri i skotovi!

Autor:

Vesti

03.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Amerikanci - šampioni licemerja! Kod drugih im smetaju i mrki pogledi, a kod sebe ni krvave ruke.

Vilijam Keli

Ne prođe dan, a da neki zvaničnik Vašingtona ili američki potrčko iz neke druge zemlje ne zameri Srbiji zbog jednog predavanja koje je general Vladimir Lazarević održao na Vojnoj akademiji. S druge strane, poručnik američke vojske Vilijam Keli, koji je direktno i bez ikakve sumnje odgovoran za smrt 500 žena, dece i staraca u vijetnamskoom selu Mi Laj, umesto najgore kazne, proveo je samo tri godine u kućnom zatvoru.

NISMO ZABORAVILI

Američki ambasador Kajl Skot drznuo se da ovu dvojicu čak i uporedi. Jedna njegova rečenica pokazala je sav čemer i jad dvostrukih standarda Vašingtona.

- U SAD bi bilo nezamislivo da oni koji su osuđeni za ratne zločine predaju budućim oficirima, poput poručnika Kelija, koji je vodio svoje trupe u Mi Laju - izgovorio je Skot.

Na laž američkog ambasadora i dugo skrivanu vašingtonsku podmetačinu opominje i vojni analitičar Miroslav Lazanski.

- Porediti Lazarevića, koji nikoga nije ubio, sa monstrumom kakav je Keli nezamislivo je. Da li Skot misli da niko ne zna šta se desilo u Mi Laju tog 16. marta 1968? Tad je četa "Čarli" pod njegovim vođstvom uletela u selo i poubijala bombama i bajonetima više od 500 civila, mahom žene, decu i starce. Keli je naredio masakr i lično ubijao civile - objašnjava Lazanski.

Slučaj je u Vašingtonu pokušao da se zataška, vojnici su čak i pohvaljeni, a do istine je tek godinu dana kasnije došao veteran Rod Rajdehor.

Lazanski: Zločinci iz Mi Laja isprva su bili čak i pohvaljeni

- Pisao je o tome Kongresu, Stejt departmentu i Pentagonu, ali svi su ćutali, sve dok priču nije dao uticajnom novinaru Simoru Heršu. Tek tad je pokrenuta istraga, a onda i postupak protiv Kelija i još 14 oficira. Ostali su oslobođeni, dok je Keli prvo osuđen na doživotni zatvor, da bi ga tadašnji predsednik Ričard Nikson pomilovao, pa je ovaj monstrum na kraju dobio samo tri godine kućnog zatvora - navodi Lazanski.

SVI GA PODRŽALI

Danas je Keli juvelir i ugledni član američke zajednice. Uprkos Skotovim tvrdnjama, i te kako je predavao na američkim univerzitetima i za to uzimao na desetine hiljada dolara.

RepublikaFoto: Tanjug/ G. STANKOVIĆ
Vladimir Lazarević

Dugogodišnja novinarka Ljiljana Smajlović kaže da je ovo klasičan primer kako se Amerikanci suočavaju sa svojom istorijom.

- O tome najbolje govori to što su godinama pokušavali da prikriju ovaj, ali i ogroman broj drugih zločina iz Vijetnama, a podrška Keliju se tokom godina samo uvećavala sa saznanjima o zločinu. Zato ne priliči, čak ni Amerikancima, da porede sudbinu generala Lazarevića sa zlikovcem iz Mi Laja - zaključuje Smajlovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading