Jadranka Joksimović: Do kraja godine najmanje tri poglavlja

Autor: Tanjug

Vesti

06.11.2017

15:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija do kraja godine može da otvori tri ili četiri poglavlja, kaže ministarka za evropske integracije Jadranka Joskimović i ističe da je pregovaračka pozicija za poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge, upućena Evropskoj komisiji u Brisel još pre nekoliko nedelja.

RepublikaFoto: Tnjug
Jadranka Joksimović na sastanku sa ukrajinskom delegacijom

Joksimović je pojasnila da poglavlje koje će biti na dnevnom redu ne određuje Evropska komisija već naša agenda, odnosno naše institucije i pregovarački tim koji rade na pripremi pregovaračkih pozicija, a koje prolaze određenu procedure od Konventa, preko parlamenta do vlade, pa se onda šalje radnim telima u Brisel. 

- Ja već više nedelja najavljujem da ćemo poslati, odnosno da smo poslali pregovaračku poziciju za poglavlje 9, a onda vest iz krugova radnih tela u Briselu iz Evropske komisije predstavite kao ekskluzivu. To je čudna praksa u našim medijima - rekla je Joksimović, dodajući da se na taj način menjaju teze, jer, kako kaže, poglavlje ne može biti otvoreno ako ga Srbija nije pripemila. 

- Mi smo ga pripremili i poslali pregovaračku poziciju još pre tri nedelje i više. Mislim da će biti spremno za otvaranje ukoliko se ispune suštinski i proceduralni uslovi i od strane Evropske komisije - rekla je ona. 


Joksimović kaže da je set finansijskih usluga vrlo dobro razvijen u Srbiji i zato očekuje da ćemo imati dosta saglasnosti država članica, što znači da postoji mogućnost da i poglavlje 9, pored poglavlja 6, 30 i 33 bude otvoreno. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (64)

Loading
vanja

06.11.2017 16:21

Samo neka se napreduje sa poglavljima.

Leo

06.11.2017 16:25

Jos jednom je Srbija dokazala da je po pitanju otvaranja novih poglavlja na dobrom putu.

Nedeljko

06.11.2017 16:26

Zemlja je pojacala reforme tako da ce i pregovori ici brze.

ja

06.11.2017 16:27

Polako ali sigurno Srbija dolazi do cilja.