Erdogan poslao pismo Vučiću: Dragi prijatelju, bila mi je čast da posetim Srbiju!

Autor: Republika

Vesti

09.11.2017

11:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mir i stabilnost Balkana je od najvećeg značaja za Tursku, poručio je danas predsednik Redžep Tajip Erdogan i istakao da s tim u vezi visoko ceni konstruktivan pristup koji pokazuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Erdogan i Vučić

U pismu predsedniku Srbije, kojeg oslovljava sa "gospodine predsedniče, dragi prijatelju", Erdogan je zahvalio na gostoprimstvu tokom nedavne posete Beogradu i Novom Pazaru i istakao da pomno prati "odvažne korake" koje Vučić preduzima ka zemljama regiona.

- Turska je uvek spremna da doprinese zalaganjima usmerenim ka zaštiti mira i stabilnosti. Saradnja Turske i Srbije, ključnih zemalja regiona, biće najčvršća osnova za stabilnost i blagostanje regiona - poručio je Erdogan.

Navodi se da u tim okvirima, predsednik Turske smatra da je Trilateralni proces Turska-Srbija-Bosna i Hercegovina koristan mehanizam.

- Dogovor koji smo postigli tokom moje posete o otpočinjanju priprema za samit koji će se održati sledeće godine važan je korak za ceo region - naveo je pedsednik Erdogan, koji, kako kaže, koristi priliku da u pismu istakne zahvalnost za saradnju u zajedničkoj borbi protiv terorističke organizacije FETO, kao i za hrabre korake koje je Srbija preduzela.

Predsednik Erdogan je pedsedniku Vučiću zahvalio na "ljubaznom pismu" koje mu je uputio povodom posete Srbiji.

"Bila mi je čas da posetim vašu prelepu zemlju"

- Bila mi je čast da budem jedan od prvih predsednika koji je posetio vašu prelepu zemlju posle vašeg stupanja na dužnost. Želeo bih da iskažem zahvalnost za gostoprimstvo koje ste pružili meni i mojoj delegaciji tokom posete - naveo je.

Ukazao je da je potpisivanje zajedničke deklaracije o osnivanju Visokog saveta za saradnju "ishod naše volje da dalje unapređujemo bilateralne odnose".

Osnivanje saveta će, ocenio je, činiti okvir za nastavak međusobnih poseta na visokom nivou, čija je organizacija praćena intenzitetom i produktivnošću.

Dirnut prijemom u Sandžaku

- Posebno sam bio dirnut srdačnim prijemom u kome smo uživali tokom posete regionu Sandžaka zajedno sa vašom ekselencijom, što predstavlja most prijateljstva između naših zemalja. Podstičemo istaknute poslovne ljude iz Turske koji su zajedno sa mnom posetili Srbiju da ulažu u Sandžak. Siguran sam da su preduzeli konkretne korake na ovom polju na sastancima koje su održali sa svojim sagovornicima - naveo je Erdogan i istakao:

"Besprekoran program, koji je priređen u Beogradu i Novom Pazaru, kao i besprekorne mere bezbednosti i interesovanje koje je prema nama iskazano, dokaz su da je poseta pripremana izuzetno vredno i temeljno. Cenimo i zahvalni smo vašoj ekselenciji i članovima vašeg osoblja koji su učestvovali u pripremi posete".

Takođe, dodao je, zahvalan je Vučićevoj ljubaznoj poruci koju je je preneo povodom 94. godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Turske.

- Najiskrenije verujem da će Srbija dostići još prosperitetniju budućnost pod liderstvom vaše ekselencije. Još jednom bih ponovio da će mi biti zadovoljstvo da vam budem domaćin u svojoj zemlji, kako bismo jačali saradnju u tom pravcu, a prijateljskom narodu Srbije bih uputio najlepše želje - stoji u pismu Erdogana predsedniku Vučiću, saopštila je pres služba predsednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
Igor

09.11.2017 14:16

Saradnja među našim zemljama postaje sve bolja.Odlične vesti jer Turska je i ekonomski i geostrateški veoma jaka država.

Mitar Odović

09.11.2017 17:30

@Igor - Igor: Cilj Srbije da sa svim državama uspostavi što bolje odnose , pa i sa Turskom. Verujem da će Vučić uzvratiti poseti Turskoj i da će se i tamo razgovarati o unapređenju odnosa između Srbije i Turske.

Milan

09.11.2017 14:51

Treba proširiti saradnju na svim poljima sa Turskom.

Ivanitza

09.11.2017 14:52

Erdogan je pokazao veliko prijateljstvo i želju da Srbija i Turska sarađuju i učvršćuju veze!