SRBIJA ULAZU U ANGELINU VOJSKU: NATO PROTERUJU IZ EVROPE

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će postati deo evropske vojske koju pravi EU, predvođena nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nemačka kancelarka i mapa zemalja koje će činiti vojsku EU

Dokument o formiranju novog vojnog saveza pre dva dana potpisale su 23 od 28 država članica EU i to je prva ozbiljna najava bar delimičnog proterivanja NATO iz Evrope. S obzirom na tešku prošlost Srbije i Alijanse i više nego dobre odnose sa vlastima u Srbiji, Merkelova sasvim logično vidi našu zemlju kao ozbiljnog partnera u ovom poduhvatu, naravno, onog trenutka kad uđemo u EU.

OTVORENA VRATA

- Razlog više zbog kojeg EU računa na Srbiju kad je reč o novoj vojsci jesu i dobri odnosu Beograda i Moskve. Angela Merkel i Makron, uz jaku podršku Španije i Italije, žele da ublaže oštru politiku prema Rusiji, koju je inicirao Vašington, a najveće zemlje EU zbog toga trpe ogromnu ekonomsku štetu. Sada, kada Uniju napušta Velika Britanija, najveća protivnica evropske armije i američka udarna pesnica u Evropi, otvara se mogućnost da se ta ideja sprovede u delo - objašnjava za Srpski telegraf jedan od zapadnih diplomata u Beogradu čija je zemlja okosnica novog vojnog projekta.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS: Veći deo država u EU ovo vidi kao početak procesa osamostaljenja od Amerike i NATO

Evropa, međutim, u ovoj ideji nije jedinstvena, pa će neke države ostati na strani Amerike i NATO. Pre svega one sa izraženim antiruskim stavom, poput baltičkih zemalja, Poljske, Ukrajine, kao i sateliti Vašingtona u Evropi, poput Hrvatske.

Foto: print
Ove zemlje će činiti vojsku EU

Uz NATO će, pretpostavlja se, ostati i Grčka, kojoj je članstvo u tom savezu jedina brana prema Turskoj.Vojska Evrope će se postepeno razvijati nekoliko godina, a procene su da bi naša zemlja mogla da joj pristupi istovremeno sa ulaskom u EU.

BOLJE BITI OPREZAN

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan objašnjava da je očigledno da Alijansa gubi svoju moć u Evropi...

- Veći deo država u EU ovo vidi kao početak procesa osamostaljenja od Amerike i okretanje od NATO. One su pod pritiskom dizale gard prema Rusiji, braneći isključivo američke interese. Zato su Amerikanci sad u potpunoj panici, jer im je upravo partnerstvo Nemačke i Rusije najgora noćna mora. Srbija je dobra spona sa Rusijom, ali mislim da je bolje da ne ulazimo ni u kakve saveze - ocenjuje Karan.

General u penziji Božidar Delić kaže da se 20 godina govori o evrokorpusu i nada se da ovog puta nije u pitanju lažna nada:

- Taj nagoveštaj je dobar, ali da sačekamo. Voleo bih da se to desi jer bi to značilo da se NATO kao vojni savez raspada, a posle bi se možda tako razmišljalo i o NATO bazama u Evropi.

Okosnice nove armije
Nemačka Francuska
aktivni vojnici 210.000 387.635
avioni 698 1.305
tenkovi 543 406

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading