ŽIVI UŽAS: Tenderska nameštaljka teška 12,5 miliona evra!?

Autor: embargo.rs, Republika

Vesti

17.11.2017

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladari Beograda iz redova Demokratske stranke tokom prvih desetak godina ovoga veka izvodili su vrhunske mućke i tenderske egzibicije – kako bi sebi ili drugima punili džepove sa milionima evra na štetu građana!?

RepublikaFoto: pixabay.com
Ojadili Srbiju

Tako je "zamaklo, a zna se kuda i kome?" oko 12,5 miliona evra 2006.godine iz kase Direkcije za izgradnju grada Beograda, a  povodom tendera za izgradnju Interceptora, centralnog kanalizacionog sistema u Beogradu… I do današnjeg dana, nema traga "ovoj lovi" niti je izgleda iko traži… Bogata zemlja. Šta je za Beograđane 12,5 miliona evra? "Zli jezici kažu", da toliko para danas inkasiraju Đilasove firme za samo dva-tri meseca rada u zemljama našeg okruženja? Proveriti ni to ne možemo, jer na sve naše pozive za razgovor na ove i slične teme – eksgradonačelnik Beograda – ne želi da razgovara, niti odgovara! Niti nama, a izgleda ni pred nekim drugim, mnogo bitinijim državnim strukturama…

Priča o gradnji Interceptora počela je već pomenute 2006.godine i po prvobitnom planu bilo je predviđeno da traje dve goidne, a nije ništa završeno ni posle 7 godina, znači sve dok je na vlasti u Beogradu bio Đilas i njegova biznis kamarila!?

Direkcija je procenila da je vrednost ovoga posla 2,98 milijardi dinara. Raspisan je uredno tender, na koji su se javile 4 firme. Dve su ponude odmah odbačene, prva iz formalnih razloga ( Energoprojekt), a druga, jer nisu bili dostavili bankarsku garanciju (Planum iz Zemuna).

Ostale su dve ponude i daleko bolji ponuđač je bila "čuvena firma Ferbild" ( dosta puta se poajvljivala u to vreme na tenderima Grada Beograda i dobijala poslove) čija je ponuda bila dosta povoljnija u odnosu na drugog preostalog ponuđača firmu Hidrotehniku. "Ferbild" je ponudio da ceo posao odradi za 3,1 milijardu dinara, a ponuda Kompanije Hidrotehnike bila je čak 4,1 milijardu dinara!

– E, sad nastaje glavni štos prevare i muvačina sa tenderom – priča sagovornik Embarga.

– Jer, odmah po dobijanju posla, firma "Ferbild" odustaje, iz sasvim neshvatljivih razloga: bili su dobro upoznati u tenderskoj dokumentaciji sa rokovima za završetak radova kao i sa potrebom davanja garancije na radove,a to su naveli kao razloge odustajanja? To je bio samo štos. Pogotovo što su u to vreme, od 18 poslova sa liste ove firme, u čak 17 je bila investitor Direkcija za izgradnju grada Beograda? Zbog odustajanja oni su u tom trenutku izgubili licitacionu bankarsku garanciju od 100 miliona dinara, ali kako je bila data iz Agrobanke, veliko je pitanje da li im je ikada i naplaćena? A, i da jeste, kasniji sled događaja dokazuje, da im je sve to "lagano pokriveno" i još su ostali u velikom plusu…

Kako je "Ferbild" zvanično odustao, postupak javne nabavke  se sveo na jedinog preostalog ponuđača: Kompaniju Hidrotehniku! I Direkcija sa njima sklapa Ugovor, iako je njihova ponuda bila daleko najviša, čak 4,1 milijardu dinara. Direkcija ide svesno u minus veći od milijardu dinara, umesto da ponovi tender za isti posao?

– Razlika u ponuđenim cenama između "Ferbilda" i "Hidrotehnike" od jedne milijarde dinara, navodi na osnovanu sumnju  da su se ponuđači unapred  dogovorili  o načinu realizacije posla i podeli ekstraprofita, posebno što je 100 miliona iznos licitacione garancije tek 10 odsto  od razlike u njihovim cenama? – izražava direktnu sumnju u nameštaljku sagovornik Embarga iz Direkcije za izgradnju grada Beograda.

– Olako odustajanje Ferbilda i dozvoljavanje da se naplati garancija u iznosu od 100 miliona dinara, ukazuje da su oni bili tada 100 posto sigurni da će ipak oni biti glavni izvođači radova, ali više ne po svojoj ponudi, nego po ponudi Hidrotehnike, koja je bila za više od milijardu dinara viša. Znači, ostalo je jedino nejasno kako su ove dve firme podelile tu milijardu viška i da li je i ko sve "sa strane" učestvovao u deobi lako ulovljenog plena?

Da se sve tako odigralo, kako tvrdi naš sagovornik, dokaz je činjenica, da je Hidrotehnika u svojoj ponudi navela da će ovaj posao  da raditi sledeći podizvođači: Geosonda Fundiranje ( većinski vlasnik je ista osoba koja je i vlasnik Ferbilda), Rudarsko-Geološki fakultet, Građevinski fakultet i Geoinstitut. Ali, odmah se Ferbild u početku radova pojavljuje kao glavni izvođač radova na izgradnji kanalizacionog kolektora  Interceptora – tunel Višnjica!

I od tada je prošlo 7 narednih godina, posao nije odrađen do kraja, a rok je bio dve godine. Finansijska konstrukcija se uvećala za više od dva puta od predviđenih troškova, tako da je za tih 7 godina Direkcija isplatila 6,5 milijardi dinara!  Za tih 7 godina urađeno je samo 6,7 kilometara kanala, koji je potpuno van upotrebe i procena je da je  Direkciji trebalo još 10-15 milijardi dinara da sve to stavi u funkciju i upotrebljava!?

Uvidom u finansijski izveštaj Hidrotehnike objavljen na sajtu  APR-a, jasan je dokaz koliko je para "zamaklo" Direkciji u ovom poslu? A, da niko do dana današnjeg za to nije odgovarao, niti je javnosti uopšte poznato da se protiv ikoga zbog ovoga vodi postupak? Postupak javne nabavke je potpuno obesmišljen, prvo za 12,5 miliona evra i "bog zna" koliko još tokom izvođenja radova firme koja je zvanično odustala od posla…. Tako se to radilo u Srbiji i posebno u Beogradu, u vreme vladavine "poštenih demokrata"?!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (71)

Loading
uroš

17.11.2017 07:57

Kod njih su jedino "mućke" i funkcionisale.

Nebojsa

17.11.2017 07:58

Zaigrali se decaci malo, ali svaka igra ima ono "game over".

dacha

17.11.2017 07:58

Jos je veci problem sto "demokrate" zbog toga nisu zavrsile u zatvoru, pri tome, treba im oduzeti nelegalno pribavljenu materijalnu korist.

Psiholoskinja

17.11.2017 08:00

Prevarantski maheri.