KRAJ PSOVANJU FAMILIJE: Uskoro nova pravila ponašanja poslanika

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

20.11.2017

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vređanje i psovanje u skupštini je potpuno normalna pojava i uobičajni način izdražavanja srpskih poslanika. Međutim na razočarenje mnogih "bez dlake na jeziku" iduće godine se očekuje usvajanje novih pravila ponašanja narodnih poslanika tokom sednica. Tako da ako ste pratili skupštinu samo zbog intriga i provokacija, moraćete da promenite kanal.

RepublikaFoto: pixabay.com
Dalje neće moći

Vređanje, psovanje, opstrukcija rada parlamenta, fotografisanje i snimanje telefonima tokom zasedanja, unošenje transparenata mogli bi ozbiljno da koštaju narodne poslanike, jer će verovatno sve to biti zabranjeno etičkim kodeksom ponašanja poslanika u Skupštini, koji se priprema.

Tokom sledeće godine planirano je njegovo usvajanje i početak primene, što znači da će svi predstavnici naroda morati da se strogo pridržavaju pravila i ponašaju se u skladu sa moralnim normama.

Radna grupa, koju je formirao Odbor za administrativno-budžetska i mandatska pitanja, treba da završi izradu nacrta kodeksa, koji usvaja Narodna skupština. U predlogu skupštinskog budžeta navedeno je da je nacrt u završnoj fazi i da je iz tog razloga neophodno predvideti sredstva za štampanje brošura i drugih publikacija i organizovanje seminara kako bi se poslanici, ali i zaposleni u skupštinskoj službi, upoznali sa novim odredbama.

Posle usvajanja etičkog kodeksa planira se i formiranje Etičkog saveta i Visokog etičkog saveta, koji bi trebalo da se bave konkretnim slučajevima kršenja novih pravila i izricanjem kazni.

Sastavljanje kodeksa ponašanja poslednji put je pokušano pre tri godine, urađen je i nacrt, ali nije bilo saglasnosti svih skupštinskih aktera da se i usvoji. Prema najavama, radna grupa će se baš na njega osloniti i doraditi ga, pa onda predložiti Administrativnom odboru na usvajanje. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading