KOLJAČE SRBA PUŠTALI ZA PARE

Autor:

Vesti

22.11.2017

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šiptarski koljači koji su brutalno ubili na hiljade Srba na Kosovu i Metohiji izvukli su se zahvaljujući Euleksu. Za ovo možda i ne bismo saznali da nije pukla tikva unutar same misije, a klupko je počelo da se odmotava nakon ostavke predsednika sudija Euleksa Malkolma Simonsa.

RepublikaFoto: twitter.com/agofficemv
Malkolm Simons

Iako se od početka naslućivalo da je dolazak ove misije, koja je navodno trebalo da pomogne reformu pravosuđa i obračun sa kriminalom na KiM, samo farsa, sada se i definitivno pokazalo da je Euleks najobičnija lakrdija zahvaljujući kojoj su zločinci OVK umakli pravdi. Naime, Malkolm je nakon ostavke u intervjuu francuskom Mondu izjavio da je ta misija politička, a ne vladavina prava, i sve one koji misle drugačije nazvao glupima i naivnima. Rekao je da je cela organizacija prožeta korupcijom i izneo još niz pikanterija, na primer da su sudije u sudska veća postavljali svoje ljubavnice, da su primali platu, a nisu ni bili na Kosovu, kao i da su prištinske vlasti tražile da osudi Fatmira Ljimaja, ali ne zbog počinjenih zločina, već kako bi ga sprečili da se kandiduje na izborima.

Euleks u brojkama

16. februara 2008. savet ministara EU odlučuje da pokrene "misiju vladavine prava EU na Kosovu" Euleks

9. decembra 2008. misija stiže na Kosovo

2018. u junu im ističe mandat

2.000 sudija i policajaca u startu je uključivala misija, a danas je osoblje svedeno na 800

BESRAMNO

Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, uopšte nije iznenađen Simonsovim izjavama i dodaje da su upravo zahvaljujući njima zločinci OVK amnestirani.

- Još je tužiteljka Bamije pre par godina nagovestila da je ta organizacija besramna i prepuna korupcije, a sada je više nego evidentno da je misija Euleksa promašen pokušaj EU da preko nje nešto uradi. Oni nisu odgovorili potrebama onih koji žive na KiM, posebno srpskog naroda. Ništa nisu uradili na rasvetljavanju zločina i kažnjavanju počinioca, a posebno nisu odgovorili izuzetno snažnoj potrebi kosovskog društva da se obračuna sa organizovanim kriminalom. Sada vidimo da je ova misija imala političku svrhu i njoj imamo da zahvalimo za amnestiju velikog broja zločinaca OVK - kaže Drecun.

MORAJU ODGOVARATI

Advokat Branislav Tapušković smatra da je za pravdu učinjena nenadoknadiva šteta i da bi nakon ovih otkrića neko za to morao da odgovara.

- Da je ova misija obična farsa i da nije bilo namere da se zločinci kazne, pokazuje to što za njihovog mandata niko nije odgovarao ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što je nemoguće. Sve slučajeve bi trebalo ponovo preispitati, a neko bi morao i da odgovara nakon što se saznalo za sve ovo. Ipak, mislim da od toga neće biti ništa. Sve ovo je za mene znak da ni Specijalni sud, koji bi trebalo da konačno procesuira zločince OVK, neće krivce privesti pravdi - uveren je Tapušković.

NIKIĆ: Euleks uzima novac od onih koji su ga zaradili prodajući organe kidnapovanih Srba

DRECUN: Misija Euleksa je promašen pokušaj EU da nešto uradi na KiM

Pukovnik Slavko Nikić, bivši obaveštajac srpske policije i aktivni učesnik rata na Kosmetu, tvrdi da je dug spisak onih koji bi trebalo da odgovaraju za zločin nad Srbima, a pre svih Hašim Tači, Ramuš i Daut Haradinaj, Agim Čeku, Fatmir Ljimaj, Kadri i Sejdi Veseli, Rusten Mustafa, Fadilj Suljević, Besnik Šalja...

- Od svog dolaska ništa nisu uradili osim što su uzimali novac od onih koji su ga zaradili prodajući organe kidnapovanih Srba - kaže Nikić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading