SPORAZUM BG I PR DO 2019, SRBIJA U EU DO 2025?!

Autor: Tanjug

Vesti

02.12.2017

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list "Koha ditore".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

"Koha" navodi da je reč o optimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu - Albanijom, BiH, Kosovom i Makedonijom.

- Do 2019. godine Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija - navodi se u tekstu.

U tekstu piše i da će do 2019. BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.

Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.

- Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja - piše prištinski dnevnik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading