MINISTAR POPOVIĆ: Volim Rusiju, štitim Srbiju

Autor: Tanjug

Vesti

09.12.2017

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Želim svojim radom u Vladi da pomognem da građani žive u uređenijoj i bogatijoj zemlji i nadam se da ću u tome biti jednako uspešan kao i u biznisu", kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Nenad Popović

- Prvi put Vlada ima ministra za inovacije. Do pre pet meseci niko nije pričao o inovacijama, a danas o tome priča cela Srbija. To je vizija predsednika Vučića koji razvoj Srbije vidi kroz razvoj inovacija i digitalne ekonomije, isto kao Putin u Rusiji ili Merekelova u Nemačkoj... - kaže Popović.

Veći budžet

On ističe da je budžet za inovacije za sledeću godinu povećan za oko milijardu dinara. 


- Privlačimo i nove investicije u području inovacija. U planu je početak izgradnje srpsko-kineskog industrijskog parka koji će se nalaziti u Borči, pored Pupinovog mosta, na 320 hektara državne zemlje. Ova investicija je vredna čak 300 miliona eva - rekao je Popović.

Upitan koja su to tri projekta vredna više od 20 miliona evra za unapređenje IT i naučnoistrazivačke infrastrukture u planu i dokle se stiglo sa tim, Popović odgovara da je jedan projekat izgradnja lamele za laboratorije Elektronskog fakulteta u Nišu, investicija vredna preko pet miliona evra.

Drugi je izgradnja Naučnotehnološkog parka u Nišu, investicija vredna 10 miliona evra, a treći projekat je izgradnja zgrade "Verokio centra" u Institutu za fiziku u Beogradu u vrednosti od pet miliona evra.

Na konstataciju da, ma koliko se branio, važi za ruskog čoveka i pitanje šta će biti njegov stav u slučaju situacije ili EU ili Rusija, ministar kaže:

- Ko kaže da se branim? Štitim samo interese Srbije a drugo je to što se interesi Srbije i Rusije poklapaju. tako je bilo uvek a tako je i danas - ističe on.

Popović dodaje da njega ne napada srpski narod već oni koji žele da nas ubede u nešto što je nemoguće - da Srbija ima nekog bližeg i iskrenijeg prijatelja od Rusije.

EU i veze sa Rusijom

- Zato u svakoj situaciji ja biram Srbiju. Nema situacije ''ili-ili'' . Može da bude samo ''i -i'' . Idemo ka standardima EU, to je naš interes isto kao što je naš interes da održavamo i jačamo veze sa Rusijom - kaže on.


Popović takođe navodi da želi da Srbija ima jake institucije kao EU, dobre zakone, slobodu medija, ali podseća da sa EU imamo politički spor o našem teritorojalnom integritetu i saradnji sa Rusijom.

- Da li će on biti rešen, pokazaće vreme, i to je nešto što će svakako uticati na naše buduće odnose - smatra on.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading