SRBIJA GOSPODAR GASA NA BALKANU

Autor:

Vesti

19.12.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija će biti jedno od glavnih čvorišta ruskog gasovoda "Turski tok", otkrila je juče ruska ambasada u Skoplju na svom Tviter nalogu, baš na dan kada je Aleksandar Vučić stigao u Moskvu.

RepublikaFoto: twitter.com/ambasada rusije u skopju
Baš na dan posete srpskog predsednika, Rusi objavili trasu "Turskog toka" po kojoj glavni krak ide kroz našu zemlju

Predsednik Srbije će se danas sresti sa Vladimirom Putinom i na tom sastanku će grandiozni projekat novog gasovoda biti jedna od centralnih tema. Sudeći prema trasi koju je objavila ruska ambasada u Makedoniji, glavni krak zaobići će Bugarsku i ići preko Grčke i Makedonije do naše zemlje, a odatle su mogući kraci ka Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj... To bi nam, kako ocenjuju stručnjaci, donelo ne samo sigurno snabdevanje gasom već i znatna novčana sredstva od tranzita ovog energenta.

Značaj "Turskog toka" za Srbiju je ogroman

Ljubinko Savić, PKS

Zamenik sekretara Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije Ljubinko Savić kaže za Srpski telegraf da je "Turski tok" projekat koji će nam konačno doneti bezbednu energetsku situaciju na dug rok.

- Značaj za Srbiju je ogroman, a još će biti veći u pogledu naplate tranzitnih taksi od gasa koji bi iz naše države išao ka susednim zemljama. To bi značilo prihod od oko 10 milijardi kubika prirodnog gasa u tranzitu kroz Srbiju - ističe Savić.

Analitičar Dragomir Anđelković siguran je da će ova tema biti ozbiljno razmatrana na sastanku u Moskvi:

- Rusija je više puta jasno stavila do znanja da joj je strateški cilj da Srbija bude obavezan deo tog projekta, za nas odličnog. Sigurno će Putin insistirati da se mnoge stvari oko "Turskog toka" finalizuju na sastanku.

Putin će omogućiti da dobijemo S-300

Jedna od centralnih tema moskovskog susreta biće i nabavka raketnog sistema S-300 jer slanje ovog moćnog oružja iz Belorusije u Srbiju mora da odobri Rusija kao proizvođač. Osim toga, biće dogovoreni i svi detalji isporuke šest migova, a od Rusa očekujemo i sisteme "Pancir", BUK i BUK M2. Kako se očekuje, biće reči i o isporuci tenkova T-72 i izviđačkih automobila BRDM 2.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Miros

19.12.2017 08:26

Ogroman uspeh, ovog puta vezan sa više nego dobre odnose sa Rusijom.

ana

19.12.2017 08:36

Ovo ce biti jako dobro za Srbiju!

Bojan

19.12.2017 08:39

Turski tok je od strateškog značaja za Srbiju.

jana

19.12.2017 08:42

Srbija ce biti stub mnogo cega.