PINOKIO: BIVŠI GRADONAČELNIK IZNEO GOMILU NEISTINA

Autor:

Vesti

19.12.2017

18:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kandidat za novog gradonačelnika Beograda Dragan Đilas u kampanju je ušao sa gomilom neistina. U samo šezdesetak minuta, koliko je na N1 trajala emisija "Presing", što mu je bilo prvo TV gostovanje nakon što je saopštio da ulazi u izbornu trku, nabrojali smo najmanje deset laži bivšeg prvog čoveka Beograda. Odgovarajući na pitanja Jugoslava Ćosića, Đilas se u nekoliko navrata, kada nije znao šta da odgovori, vidno nervirao i brecao na novinara, zamerajući mu na temama koje nameće.

RepublikaFoto: yputube.com/ N1
Tokom gostovanja na N1 uspeo čak i da se posvađa sa voditeljem zbog pitanja koja mu je postavljao

1. "Nudim imovinu kao garanciju"

Dragan Đilas ponudio je svoju imovinu kao garanciju da će obezbediti projekte za koje se zalaže iako čak i najprostija računica pokazuje da obećava stvari za koje bi iz gradske kase trebalo izdvojiti nekoliko desetina miliona evra, dok njegova imovina, iako se zna da je ogromna, ipak nije tome ni prineti.

Primera radi, Đilas je obećao besplatne udžbenike i vrtiće (mada su roditelji u njegovo vreme plaćali obdanište 9.700 dinara mesečno, a sada 5.500), kao i da će svaki mladi bračni par dobijati 150 evra mesečno. Naravno, da se potrudio i sabrao koliko bi sve to koštalo, odnosno da nije namerno propustio da to kaže, bilo bi jasno da su ova obećanja potpuno nerealna.

2. "Brinuo sam o penzionerima"

Đilas je iskoristio priliku da kao veliko postignuće svog mandata pohvali 13. penziju i subvencionisanje minimalnih penzija i tako prisvoji sebi nešto što je bio deo predizbornog programa PUPS, s kojim je tada bio u koaliciji. Štaviše, on je svojevremeno, kako se vidi iz Vikiliks depeša, partiju penzionera tužakao američkoj otpravnici poslova Dženifer Braš, baš zbog zalaganja za ovu pomoć najstarijima.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

3. "Nemam veze s Presom"

Uprkos mnoštvu dokaza (i svedoka) da je svojevremeno zajedno sa Miroslavom Miškovićem bio vlasnik dnevnih novina Pres, Đilas je na Ćosićevo direktno pitanje to kategorički negirao. U tom trenutku čak ni voditelj N1 nije mogao da se ne nasmeje.

4. "Nisam bio bahat prema medijima"

Đilas se navodno ne seća odgovora "Zini da ti kažem", koji je uputio novinaru Politike kada ga je pitao po kojoj ceni je prodao svoju kompaniju. Ćosić ga je podsetio i na poruku "Nemoj da mi tu mašeš rukom" novinarki B92 Danici Vučenić. Na sve to Đilas se vadio da je tada bar postojao B92 na kom je mogao da gostuje, iako je ta televizija kasnije prodata u vreme dok je DS bio na vlasti.

5. "Nije bilo afere 'Bulevar'"

Projekat "Bulevar", zbog kog su podignute i optužnice, rađen je zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke iako je mogao da se finansira i iz gradske kase (budžet bio gotovo 900 miliona evra, a uređenje Bulevara koštalo je 17). Đilas je izbegao da direktno odgovori na pitanje voditelja da li je to učinjeno kako bi se eliminisale ostale kompanije i posao dobila "Balkan gradnja", pošto je EIB imao uslov da mogu da konkurišu samo firme koje same, bez podizvođača, mogu da izvedu bar 50 odsto radova.

6. "Dobar odnos prema gejevima i Romima"

Dok je bio beogradski "šerif", Đilas nikada nije hteo da stane ispred kolone koja je svake godine šetala za gej prava, a čim je postao predsednik DS, potpuno je okrenuo ploču i počeo da zamera novoj vlasti što ne obezbeđuje dovoljno prava LGBT populaciji. Sve to uprkos činjenici da su za vreme njegove vladavine u Beogradu gej-parade održavane kao šetnje pripadnika nevladinih organizacija, u krugu od oko 300 metara, pod jakim policijskim snagama, a danas gejevi šetaju slobodno, bez incidenata. Takođe, naveo je i da je ponosan što su Romi tokom njegove vlasti iz svojih higijenskih naselja preseljeni u Makiš, iako su ga za tretman prema njima prozivale čak i evropske institucije.

7. Čas kulturan, čas nije...

Nedoslednost u izjavama potvrdio je i u svom odnosu prema kulturi. Đilas je u jednom trenutku rekao da bi bilo bolje da je prepustio stručnjacima tu oblast zbog njegovog čisto inženjerskog pristupa. Ipak, pola sata kasnije, zažalio je što se više nije bavio kulturom, pošto bi sve bilo bolje.

8. "Nova vlast ne gradi vrtiće"

Govoreći o vlasti SNS u Beogradu, Đilas je rekao da je "za sve ovo vreme izgrađeno nula vrtića". Gradonačelnik Beograda Siniša Mali poručio je juče da je u protekle tri i po godine otvoreno osam vrtića u Beogradu i obezbeđeno novih 12.000 mesta u vrtićima, zajedno sa privatnim.

- To je potpuno drugačija strategija od Đilasove, pa umesto 11.000 mališana koji su išli u vrtiće, danas ih ide 22.000 - objasnio je Mali.

Isti je slučaj, kako je naveo Mali, i sa domovima zdravlja, kao i stanjem u gradskoj kasi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (54)

Loading
Bojan

19.12.2017 19:09

Ubuduće donositi detektor laži kada Đilas gostuje u nekoj emisiji.

Umila

19.12.2017 19:12

Ovaj čovek laže čim zine a kada mu se pitanja ne sviđaju pokazuje svoje pravo lice, lice bahatosti i straha.

okano

19.12.2017 19:17

Sve je to deo njegove prljave politicke igre

HOKI PINER

19.12.2017 19:34

Kako ovaj Djias laže, na kilo, a i krade na tone.