Zukorlić izmislio novu veru: BOŠNJACI SU KRSTJANI!

Vesti

21.12.2017

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bošnjaci su pre islama propovedali "izvorno" hrišćanstvo, nikada nisu bili pravoslavci, niti imaju bilo kakve veze sa Srbima" - ove apsurdne ideje Muamer Zukorlić, lider BDZ, nastoji da dokaže u svojoj knjizi "Drevna Bosna", koju je promovisao.

RepublikaFoto: Tanjug/Bošnjačka demokratska zajednica
Istoričar iz hobija: Muamer Zukorlić

Zukorlić priznaje da se istorijom bavi iz hobija, ali da je sa grupom mladih istraživača, posle pet godina temeljnog istraživanja, došao do takvog zaključka.

- Drevni Bošnjaci bili su krstjani, pre dolaska Osmanlija na ove prostore. U knjizi tretiram etnogenezu svih Bošnjaka, a Bosna je deo Srbije koliko je Srbija deo Bosne - kaže Zukorlić, uz napomenu da su bosanski istoričari dugo govorili o Bošnjacima kao o bogumilima, a da je on otkrio i dokazao da vera stanovnika Bosne tog perioda nije bila primarno bogumilska, već da su srpski izvori njih nazivali hereticima.

- Ipak, oni dolaze iz Bugarske i vezani su za popa Bogumila, njihovo učenje je dualističko i stiglo je iz Irana - objašnjava on. Zukorlić tvrdi da je došao do činjenica koje ukazuju na to da su u osnovi stanovnici Bosne u to doba pripadali hrišćanstvu, ali ne pravoslavnom niti katoličkom, već svom izvornom.

- Nisu pravili crkve, već hidže - bogomolje, od kojih su neke čak bile u pećinama. To je dugo tretirano kao pravoslavna crkva, ali je u pitanju nešto sasvim drugo - pojašnjava on svoje otkriće. Tvrdi i da su drevni Bošnjaci bili monoteisti, čiju je veru uspostavio Arije, koji se pobunio protiv Vatikana i bio je prognan.

Komentarišući teorije lidera BDZ, profesor Predrag Marković, doktor istorijskih nauka, kaže da je Zukorilić istoričar-hobista.

- Kada su ove teme u pitanju, moram da pomenem Ejupa Mišovića, legendu novopazarskih istoričara, koji je dokazao da dve trećine muslimana Raške oblasti (Sandžaka) potiče iz Crne Gore, a deo ostatka su Albanci. Ejup je ceo život posvetio tom istraživanju, za razliku od Zukorlića, koji se istorijom bavi iz hobija - objašnjava Marković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
asid

21.12.2017 20:11

Bošnjaci su najpre bili srbi pravoslavci al' beše lepa večerica topla cicvarica pa postadoše muslimani, pa bošnjaci, pa sutra videćemo!

Sladjan

22.12.2017 08:25

Pogledati samo stare praboslavne manastire(zaduzbine Dragutinove:Vozucica, Ozren, Liplje, Lovnica, Stuplje, zatim jos Detlak, Zitomislic, Dobrun i mnoge druge. ) ali i rimokatolicke samostane po Bosnini Hercegovini koji su svi odvajkad bili od lokalnog stanovnistva pohodjeni, onbavljani, darivani a pravoslavni i rimokatolicki su i pritom dosta stariji od dolaska Islama tu i videti da sama istorija i arheologija demantuju ove ideoloske a ne cinjenicama potkrepljene tvrdnje Zukorliceve.