DOGODINE POČINJE SUĐENJE ALBANSKIM KRVNICIMA: Optuženo 60 terorista OVK i klanovi Haradinaja i Tačija

Vesti

26.12.2017

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Daut Haradinaj i Azem Sulja, predvodnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, koje povezuju sa najstrašnijim zločinima, ubijanjima i silovanjima žena i dece, biće optuženi pred Specijalnim sudom za zločine koje su počinili pripadnici OVK.

Vojska na Kosovu

Kako piše prištinski portal Insajderi, ukupno će biti optuženo više od 60 pripadnika ove terorističke organizacije, a pod istragom tužilaštva su i Hašim Tači i Kadri Veselji, kosovski predsednik i prvi čovek parlamenta.

Surovi masakri

Prve optužnice Specijalnog suda za zločine koje su počinili pripadnici OVK očekuju se sredinom februara, navodi Insajderi. Kako pišu, Daut Haradinaj, brat kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, na optuženičkoj klupi naći će se zbog stravičnog zločina na Radonjićkom jezeru. Tada je masakrirano 39 civila srpske i albanske narodnosti, a njihova tela pronađena su u jezeru. Njegov saradnik Azem Sulja, jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci Veliki Gazda i Veliki Ujak, biće optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je donedavno vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji pokušali su da spreče osnivanje suda samo nekoliko dana pre nego što se pojavio spisak osoba koje bi se mogle naći na optuženičkoj klupi. Naime, u kosovskom parlamentu izbila je velika drama kada su 43 poslanika uz podršku Tačija, Haradinaja i Veseljija pokušali da obore zakon o formiranju Specijalnog suda, što je naišlo na oštre osude SAD, Velike Britanije i EU.

Ne mogu se izvući

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kaže za Srpski telegraf da tužilaštvo Specijalnog suda drži u strogoj tajnosti imena koja će se naći na optužnicama, ali da je realno očekivati da se na njima, pored ostalih zločinaca, nađu i Haradinaj i Tači. 
- Sud će pored pojedinačne krivice podizati optužnice i za komandnu odgovornost, odnosno protiv onih koji su predvodili OVK. Pored toga, u izveštaju Dika Martija se kao glavni nosilac zločinačkih aktivnosti pominje Drenička grupa, u kojoj su bili Hašim Tači, Džavid Haljiti, Kadri Veselji, Agim Čeku, Sulejman Selimi... Ako ih je Dik Marti identifikovao kao nosioce ratnih zločina, onda je logično da budu na prvoj velikoj optužnici koja će biti podignuta - napominje Drecun. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Inače, Tači je pod istragom kao nekadašnji politički lider OVK i predsednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali posle dolaska međunarodnih misija na Kosovo u leto 1999. godine. Istraga protiv Veseljija se vodi zbog odgovornosti koju snosi kao nekadašnji šef ŠIK, obaveštajne službe OVK.

EU motri na sud

Specijalni sud formiran je 2015. godine pod okriljem Evropske unije da bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom rata na Kosovu i posle njega. Istraga o ovim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija. 

Isa Mustafa, lider Demokratskog saveza Kosova 
Američki zvaničnici bili su veoma jasni:

Ako Kosovo ne preuzme odgovornost za osnivanje ovog suda i rešavanje svih krivičnih slučajeva, SAD neće imati nijedan razlog da spreči Savet bezbednosti da ga osnuje. 

Za koga su spremne optužnice

Daut Haradinaj

Daut Haradinaj zvani Cufi i Obogaljeni najbliži je saradnik starijeg brata Ramuša. Biće optužen zbog stravičnog zločina na Radonjićkom jezeru kada je masakrirano 39 civila srpske i albanske narodnosti, a njihova tela pronađena su u jezeru 

Azem Sulja

Jedan od osnivača OVK i čovek kojeg na Kosovu prate nadimci Veliki Gazda i Veliki Ujak biće optužen na osnovu istrage o seriji ubistava političkih protivnika koju je donedavno vodio Euleks pod nazivom "Blaca 2"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading