JANKOVIĆ godinama radio za "SLUŽBU" i to pod imenom "STEP"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

26.12.2017

13:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Medijska mreža Antidot objavila je danas da je bivši Zaštitnik građana Srbije i predsednik opozicionog Pokreta slobodnih građana Saša Janković godinama radio za službe bezbednosti.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Prema informacijama na koje se poziva Antidot, Janković je u srpskoj kontraobaveštajnoj agenciji najpre vođen pod kodnim imenom "Step", da bi ga od 2006. godine služba registrovala kao saradnika pod imenom "Lantis"

Antidot navodi, u okviru obimnog istraživanja, da je Janković, nakon što je početkom 2000. godine bezuspešno pokušao da se zaposli u Resoru državne bezbednosti MUP-a Srbij,e kojim je u to vreme rukovodio Radomir Marković, svoje zaposlenje u OEBS-u iskoristio da se preko kontakata približi Bezbednosno-informativnoj agenciji i počne saradnju sa tom službom.

Jankovićeve veze sa BIA-a formalno su zapocele 2003. godine, tvrdi ova mreža u tekstu koji označava kao prvi deo dosijea o Jankoviću, i dodaje da je on tokom te godine, a u svojstvu visokopozicioniranog službenika OEBS-a u Beogradu, ponudio srpskoj kontraobaveštajnoj agenciji, preko svog poznanika, dostavljanje poverljivih materijala iz te međunarodne organizacije. 

Prema informacijama na koje se poziva Antidot, Janković je u srpskoj kontraobaveštajnoj agenciji najpre vođen pod kodnim imenom "Step", da bi ga od 2006. godine služba registrovala kao saradnika pod imenom "Lantis".


U istom periodu, prema rečima sagovornika Antidota, Janković je sličnu vrstu saradnje preko posrednika nudio i Vojno-bezbednosnoj agenciji, ali su, kaže, oni odbili saradnju "iz svojih operativnih razloga".

Antidot takođe otkriva identitet osobe koja je bila Jankovićev čovek za vezu u BIA i dugogodišnji operativac te službe, a koju je kasnije zaposlio na visokoj poziciji u kancelariji Zaštitnika gradana. 


Ta osoba je, navodi medijska mreža Antidot, i danas član Pokreta slobodnih gradana i jedan od najbližih Jankovićevih saradnika i prijatelja. 

Nakon što je operativac BIA i Jankovićev prijatelj penzionisan, održavanje veze sa Jankovićem preuzeo je novi operativac agencije, a kodno ime saradnika promenjeno je u "Lantis".

Podatke o Jankovićevim tajnim aktivnostima i vezama sa tajnim službama Antidot je imao još u toku predizborne predsedničke kampanje u martu 2017. godine, ali je ta medijska mreža objavljivanje tih podataka odložila, kako bi, kako navodi, izbegla da njihovim objavljivanjem utiče na ishod predsedničkih izbora, kao i optužbe da radi za "režim" ili po nalogu nekoga ko želi da uništi postojeću opoziciju i time unazadi demokratski proces u Srbiji.

Antidot je najavio da će, u nameri da potpuna istina o Jankoviću kao legitiman interes javnosti ugleda svetlost dana, deo novinarskog tima te medijske mreže nastaviti da radi na dovršavanju i drugog dela dosijea o nekadašnjem Zaštitniku građana. 

U drugom delu dosijea o Saši Jankovicu koji će uskoro biti objavljen, najavljuje se da će biti otkriveni novi detalji o tragičnoj smrti Predraga Gojkovića u stanu Saše Jankovića, kao i veze lidera PSG-a sa ljudima iz kriminalnog miljea u Loznici, koji su kasnije bili umešani u ubistvo Željka Ražnatovica Arkana. 

Antidot će, kako je najavio, takođe otkriti i istinu o tome da li je Janković zaista kao pripadnik JNA bio u Vukovaru, kako se, prema Antidotovim podacima, hvalio svojim drugovima u Loznici, ali i zbog čega odbija da dozvoli javnu objavu svog vojnog dosijea u kome je zabeleženo njegovo ucešće u ratovima na prostorima bivše SFRJ. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (56)

Loading
lara

26.12.2017 14:23

Sta cemo Jos saznati o famoznom zastitniku gradjana?!

Leonardo

26.12.2017 14:40

jankovic je velika engima ali u negativnom smislu.

Nenad

26.12.2017 14:45

Stari udbaš.

grba

26.12.2017 16:16

@Nenad - Pokazao je svoje pravo lice