Brnabić: Podrška Srbije Fondu solidarnosti Republike Srpske

Autor: Tanjug

Vesti

28.12.2017

05:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je večeras u Banjaluci da je Vlada Srbije novoosnovanom Fondu solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i lečenje oboljenja, stanja i povreda dece u inostranstvu namenila 250.000 evra, pre svega jer dva naroda povezuje veliko prijateljstvo i solidarnost.

RepublikaFoto: Tanjug
Večera sa prijateljima

Brnabić je, na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", kao dobar primer navela veliku humanitarnu akciju "Bitka za bebe", koja se pre nekoliko godina prelila iz Srbije u Republiku Srpsku, kada je 33 inkubatora za prevremeno rođene bebe razmešteno od Banja Luke, preko Sarajeva i Brčkog, do Trebinja i Prijedora.

- Građani Srbije i Republike Srpske do sada su mnogo puta pokazali humanost i da razumeju probleme drugih i verujem da će Fond solidarnosti Republike Srpske za lečenje obolele dece u inostranstvu biti jednako uspešan kao Budžetski fond Republike Srbije za lečenje oboljenja koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji - rekla je Brnabić.


Kako je objasnila, od osnivanja Budžetskog fonda u Srbiji 2014. do danas je utrošeno skoro četiri miliona evra za lečenje i preglede 68 dece u inostranstvu, za 134 dijagnostike, kao i za dolazak stranih stručnjaka koji su na našim klinikama operisali 17 pacijenata. 

Prema njenim rečima, lečenje SMS porukama i humanitarnim fondovima nisu rešenje, ali jesu deo rešenja.

 
Ona je svoje obraćanje posvetila Dijani Budisavljević, Austrijanki udatoj za Srbina u Zagrebu koja je u svojoj humanitarnoj akcji spasila između 8.000 i 12.000 srpske dece, većinom sa Kozare, Like, Korduna.

- O njenom podvigu se malo zna. Takvim hrabrim ljudima moramo odati zasluženo priznanje, a njihova dela moraju da budu lekcije iz kojih se svi učimo o plemenitosti i dobročinstvu - zaključila je Brnabić.

Na donatorskoj večeri, koje se održava od 2010. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, učestvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading