KO O ČEMU, JI O "DVE STOLICE"

Autor: mediji, Republika

Vesti

04.01.2018

16:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji rekao je da Srbija ima mogućnost da ubrza proces ka Evropskoj uniji (EU) i da je na njoj odluka na kojoj "stolici želi da sedi", napominjući da Beograd mora još jasnije da pokazuje partnerima u EU da se 100 posto kreće ka članstvu i da reforme sprovodi na najbrži mogući način.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Okomio se na Srbiju: Brajan Hojt Ji

- Mi se smatramo prijateljima i partnerima Srbije, a pravi prijatelji i partneri nisu oni koji govore ono što želite da čujete već ono što morate da čujete - rekao je Ji u intervjuu za N1 Hrvatska.

- Mislim da, kao prijatelji i partneri Srbije, moramo Srbiji jasno reći da ona ima mogućnost da ubrza proces ka EU. To nije naša odluka, to je odluka Srbije, rekao je on. Moraju oni odlučiti na kojoj stolici žele da sede, mislim da oni moraju odlučiti kako brzo žele krenuti napred - ocenio je Ji.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države veruju u važnu ulogu Srbije za stabilnost u regionu i u to da je važna saradnja Hrvatske i Srbije.

Ji je izjavio i da SAD veruju u važnu ulogu Srbije za regionalnu stabilnost i dodao da je za to važna saradnja Hrvatske i Srbije koje, kako je istakao, "moraju naći rešenje za teške probleme koje imaju".

On je izrazio uverenje da u EU postoji volja da prihvati nove članice ako su spremne na reforme. Hojt Brajan Ji takodje je rekao da su regionu propuštene brojne prilike, da su sve zemlje regiona suočene s problemima tranzicije i da ne bi rekao da je neka zemlja gora od druge.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading