ROMI PAMTE ĐILASOV TEROR! Neće sarađivati "sa onim koji ih je nasilno raseljavao"

Autor: Republika

Vesti

11.01.2018

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Demokratska unija Roma (DUR) učestvovaće na predstojećim beogradskim izborima, saopšteno je iz ove stranke. Predsednik DUR Salih Saitović kaže da građani treba dobro da razmisle za koga će da glasaju.

RepublikaFoto: Promo foto
Unija protiv Đilasa

- Što se nas tiče, mi sigurno nećemo ni pregovarati ni sarađivati sa Draganpm Đilasom koji se se nasilno ponašao prema Romima prilikom  raseljavanje Roma ispod “Mosta Gazela” i drugih romskih naselja. Jer oni koji nas tada nisu poštovali, sigurno to neće činiti ni u buduće – rekao je  Saitović. 

On dodaje da je glavni cilj DUR da sva deklarativna prava svih građana Srbije kao i deklarativna prava koja su proklamovana od strane UN i drugih međunarodnih organizacija za manjinske zajednice a posebno za pripadnike romske zajednice, budu zaista ostvarena u relanosti . 

Buduće partnere, kažu u DUR-u, biraće prema tome da li dele iste političke ciljeve i vrednosti.

Potpredsednik DUR Radoš Dabetić objašnjava da "u obzir dolaze one stranke koje imaju slične  programske ciljeve kao DUR i koje poštuju zakone, ljudska i manjinska prava".  

- DUR ima podršku velikog broja organizacija i udruženja, kao što je  udruženje građana “HRAST”, sa kojem imamo i potpisan protokol o saradnji i razumevanju, a zajednički politički ciljevi sporazuma se zasnivajuz na održivom razvoju, zelenoj ekonomiji, demokratskom društvu, vladavini prava i evropskim integracijama – objašnjava Dabetić. 

Dabetić dodaje da  odbori DUR na treritoriji grada Beograda aktivno obilaze teren i pripremaju se za beogradske izbore i da su  interesovanje i podrška romske populacije su zaista veliki. 


Kako kažu u DUR-u, Srbija ima dobar ustav i prilično jasne zakone, ali oni moraju da se primene. 

-Ustav omugućava da Romi budu prisutni u svim sferama društva, međutim to često nije slučaj jer su  obično pojedinačni interesi jači od interesa društva. Mi smo zadovoljan stanjem, uprkos svim nedaćama koje je Srbija doživela u proteklim godinama, kao što su  ratovi i sankcije,  jer i nije postojala veća mogućnost da se Romi integrišu u društvo. DUR smatra da svojim savetima i učestvovanjem u strategijama i akcionim planovima koje donosi Vlada RS može da doprinose njihovom boljem realizovanju – dodao je Saitović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (96)

Loading
Vlado

11.01.2018 11:20

Đilas je proganjao Rome dok je bio gradonačenik Beograda. Ne čudi me da Romi neće sa Đilasom.

aca

11.01.2018 11:23

Đilas se ponaša tako da ima "rupu" u sećanju. Dobro je što njegovo loše neko pamti i ne zaboravlja.

orao

11.01.2018 11:23

Djilasu nije stalo do naroda.

Dzezver

11.01.2018 11:26

Djilas koji se se nasilno ponasao prema Romima prilikom raseljavanje Roma ispod mosta Gazela i drugih romskih naselja. ni u vreme kad je bio gradonacelnik nije ih postovao, sigurno to nece ciniti ni u buduce