Hrvatska neće da prizna zločine, pa šalje PROTESTNU NOTU zbog Dačićeve izjave!

Autor: Tanjug

Vesti

28.01.2018

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je uputilo notu Republici Srbiji zbog izjava ministra (spoljnih poslova Srbije Ivice) Dačića datih prilikom otvaranja izložbe "Jasenovac - pravo na sećanje" u UN u Njujorku.

RepublikaFoto: Tanjug
Ivica Dačić

Na sajtu hrvatskog ministarstva navodi se da je "uputilo notu Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu kojom se izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića izrečenih u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 25. januara 2018, prilikom otvaranja izložbe ''Jasenovac - pravo na sećanje''".

Navodi se da se "u noti ističe da su izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe".

Sumnjaju u želju za pomirenjem

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova upozorava da ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene Republici Hrvatskoj i njenim zvaničnicima, dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Republike Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusedskih odnosa - piše u protestnoj noti.


Potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je u sedištu UN u Njujorku otvorio izložbu "Jasenovac-pravo na nezaborav", pozvao je u petak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve. 

Jasenovac je jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logora iz perioda Drugog svetskog rata, podsetio je Dačić.

Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, i svi drugi narodi imaju obavezu da ne rehabilituju zločince.

Poziv Plenkoviću da se pokloni žrtvama

- Isto tako kao što Plenković odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, očekujemo da to uradi u Hrvatskoj i samom Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovečanstvo - poručio je Dačić.

Žrtve koje su pale ne smeju biti uzaludne, kazao je Dačić na otvaranju izložbe i takođe poručio da je vreme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading