MOGERINI UVERENA: Srbija će do 2025. biti član EU

Autor: Tanjug

Vesti

06.02.2018

19:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Da li će Srbija biti članica EU do 2025. godine zavisiće od toka reformi, od toga koliko Srbija i EU postignu u tom periodu, kao i od toga koliko će Srbija biti odlučna da učini potrebne korake", izjavila je za RTS šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

RepublikaFoto: Tanjug
Vidi Srbiju u EU: Federika Mogerini

Ona je, povodom usvajanja Strategije za prijem zemalja Zapadnog Balkana, rekla da se nada i veruje da će se pristupanje Uniji dogoditi do tog roka.

- Da, naravno, nadam se i verujem da je to moguće. Zavisiće od toka reformi, od toga koliko Srbija i EU postignu u tom periodu, kao i od toga koliko će Srbija biti odlučna da učini potrebne korake. Važno je reći i da ovo nije perspektiva samo za Srbiju već i za sve druge u regionu, one koji vode pregovore danas i one koji će pregovarati sutra - rekla je Mogerinijeva.

Upitana kada očekuje da će Beograd i Priština postići sporazum o normalizaciji, ona je istakla da poslednjih meseci vidi "odlučnost Beograda i Prištine da razgovaraju o sveobuhvatnoj normalizaciji koja će se, nadamo se, reflektovati u pravno obavezujućem sporazumu".

- Verujem da je moguće postići sporazum pre isteka mandata, a to znači do kraja 2019. godine. To je rok o kojem sam razgovarala sa dvojicom predsednika, koji su pokazali hrabrost da preduzmu teške korake. Ujedno i rok u kojem mogu da garantujem da će ovaj posao biti učinjen pod mojim vođstvom - istakla je Federika Mogerini.


Ona nije želela da govori o tome šta će biti sadržaj tog sporazuma o normalizaciji.

- Ne bih o tome. Dobra pravila nalažu da se o sadržaju pregovora ne govori dok oni traju. Drugi razlog je što sadržaj i dnevni red određuju dve strane, ne EU. Ne bih želela u ovom trenutku da spekulišem o tome šta će biti sadržaj. To će doći kad bude vreme, uz puno vlasništvo i partnerstvo dve strane. Uloga Brisela nije da nešto diktira, već da podrži i pomogne - rekla je šefica evropske diplomatije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading