"IPAK JE TRENUTAK ZA VUČIĆEVU POSETU HRVATSKOJ"

Autor: Tanjug

Vesti

06.02.2018

23:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Iako stanje u kome se nalaze odnosi Srbije i Hrvatske nije dobro, ovo je ipak trenutak za posetu predsednika Aleksandra Vučića Zagrebu", saglasili su se potpredsednik SNS i ministar unutrašnih poslova Nebojša Stefanović, predsednik Srpskoj narodnog veća Milorad Pupovac i predsednik LDP Čedomir Jovanović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Neophodan dijalog: Aleksandar Vučić

Zvanična poseta predsednika Vučića, na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grbar Kitarović, je pokušaj da se u razgovoru postigne bar minimum napretka, rekao je Stefanović gostujući u emisiji "Upitnik" na RTS-u.

Umereni optimizam

- Ovo je sada odluka da se odgovori na ovaj poziv i da se pokuša u tim razgovorima da se postigne neki minimum stvari, kojim bi se ostvarila neka prava ljudi koji žive na ovim prostorima - rekao je Stefanović, dodajući da je dobra poruka da se nešto mora raditi povodom zajedničke budućnosti.


On je naglasio da će, u slučaju da se odustane od toga, doći do pojave sve više otežavajućih faktora, a susreti na visokom nivou postati sve više nerealni.

Stefanović kaže da je zbog državnih pitanja, budućnosti i ekonomske razmene, postoje razlozi za očekivanja od tih razgovora i za sebe kaže da je "umereni optimista".

Govoreći o Vučićevoj poseti, Pupovac je rekao da je neophodno zaustaviti pogoršanje komunikacije između Srbije i Hrvatske, kao i to da bi trebalo postaviti pretpostavke za dobru komunikaciju, saradnju i partnerstvo.

- Između Hrvatske i Srbije već dugo nema dobre komunikacjie. Bio je momenat da se napravi rez, da se zaustavi pogoršanje komunikacije, proizvođenje animoziteta i neprijateljstava i da se pokušaju stvoriti pretpostavke za dobru komunikaciju, za saradnju u pitanjima u kojima je to realno moguće i partnerstvo u onome što je od obostranog interesa - rekao je Pupovac.

Nije sjajno, ali se mora razgovarati

Sa sagovornicima se složio i Jovanović, koji je rekao da ovo jeste trenutak u kome treba razgovarati, iako situacija nije sjajna.

On takođe kaže da je optimista u pogledu ishoda razgovora u Zagrebu.

- Ovo je svakako trenutak u kome treba razgovarati. Situacija nije sjajna. Naravno, postoje i brojni drugi primeri, ali to je neka naša vrsta emotivnog daltonizma. Mi registrujemo samo ono što je loše. Danas je hrvatski premijer održao jedan dobar govor u Strazburu. On je podržao strategiju Evropske unije za zapadni Balkan, rekao da je u interesu Hrvatske što brže članstvo Srbije u EU - istakao je Jovanović.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading