ČITAKU U UN: Prevrnućemo svaki kamen da ubice Ivanovića privedemo pravdi

Autor: Tanjug

Vesti

07.02.2018

16:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku izjavila je da će prištinske vlasti "prevrnuti svaki kamen" kako bi se odgovorni za ubistvo Olivera Ivanovića priveli pravdi.

Vljora Čitaku

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da ubistvo Ivanovića nije podstaklo etničku mržnju i da se svi na Kosovu slažu da iza ubistva stoji organizovani kriminal.

Govoreći o Specijalnom sudu za ratne zločine tzv. OVK, Čitaku je rekla da je za njegovo osnivanje glasalo 80 poslanika i da tu inicijativa 43 poslanika za njegovo ukidanje neće ništa promeniti.

Ona je ustvrdila da Kosovo sarađuje sa međunarodnim tribunalima te da je više Albanaca osuđeno za ratne zločine nego Srba.

- Nijedan sud ne može da revidira istoriju. Ljudi na Kosovu žele pravdu za sve žrtve bez obzira na nacionalnost - rekla je ona.

Čitaku je kritikovala srpsko pravosuđe zbog toga što nije rešilo slučaje Čuška i braće Bitići.


Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je Interpol uklonio imena Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija sa poternica navodeći da je to signal da Interpol više neće dozvoliti Srbiji da ga zloupotrebljava za svoje igre.

Osvrnula se i na juče usvojenu strategiju EU o proširenju navodeći da ona jasno govori da "Kosovo i Srbija moraju da normalizuju odnose i postignu pravno obavezujući sporazum".

- Jasno je da status "kvo" i zamrznuti konflikt nisu normalizacija. Normalizacija se može postići samo ako Srbija prizna Kosovo, a što pre to ona uradi biće bolje za region - rekla je Čitaku.

Tvrdi i da je Priština privržena dijalogu sa Beogradom i primeni sporazuma.

Čitaku se ponovo založila za okočanje Misije UN na Kosovu ili promenu njegovog mandata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading