ĐILAS ZGRNUO MILIONE: Uzimao novac i od trudnica i porodilja!

Autor:

Vesti

10.02.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok se kandidat za gradonačelnika Beograda Dragan Ðilas hvali kako će u slučaju pobede na izborima štititi porodilje i trudnice, istina je da je čak i od njih uzimao pare kroz prinudnu naplatu duga od stranke. To pokazuje interni izveštaj DS, koji je objavila medijska mreža Antidot, a koji, između ostalog, otkriva da Đilas i dan-danas drži bivšu stranku i zaposlene u dužničkom ropstvu. S druge strane, bivši lider DS poručuje da ni na koji način nije oštetio stranku i zaposlene, te da sva sredstva od kamata uplaćuje u humanitarne svrhe.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Dragan Đilas

CRNI SPASILAC

Kako je objašnjeno u izveštaju Antidota, Đilas je od DS zaradio stotine hiljade evra na ime "spasavanja partije" iz blokade tako što je prvo stavio svoj stan pod hipoteku kao garanciju RBV da će dug stranke biti vraćen, a onda nekretninu zamenio novčanim depozitom od 200.000 evra, što je rezultiralo time da banka deo duga naplaćuje upravo iz depozita (aktiviran "aneks I ugovora o obezbeđenju tuđeg duga"). To praktično znači da Ðilas od stranke dobija nadoknadu štete u vidu kamate od pet odsto na položeni depozit i DS ne duguje samo banci već i Ðilasu kao garantu.

Glavni urednik Antidota Marko Matić dodatno pojašnjava šemu finansijskog uništavanja DS.

- Ðilas je u jednom trenutku otkupio ceo dug od Razvojne banke Vojvodine, koji vredi 49 miliona evra, za 38 miliona evra, samo na toj operaciji uzeo je 11 miliona. Ta stranka je u blokadi već četiri godine i ne može da isplati zarade zaposlenima. Dakle, Ðilas je predsednik stranke, on blokira stranku čiji posle postaje predsednik Pajtić, a onda blokira svoju stranku, uzima nadoknade koje država daje za trudnice i porodilje i danas ih drži u dužničkom ropstvu - naglašava Matić.

Ðilas je otkupio ceo dug od Razvojne banke, samo na toj operaciji uzeo je 11 miliona, Marko Matić, glavni urednik Antidota

SIGURNA KUĆA

Na pitanje Srpskog telegrafa da objasni izveštaj Antidota, Đilas ponavlja stav iznet u listu Danas.

- Odlučio sam da sva sredstva od kamata budu uplaćena humanitarnim organizacijama Sigurna ženska kuća i Naša Srbija i to već duže vreme radim na mesečnom nivou - podvlači Ðilas.

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić za naš list ocenjuje da je interni izveštaj DS više pitanje odnosa između bivših saradnika, a da je njihovo poslovanje zanimljivo za analizu.

- Ipak, ono nije predmet nadzora koji vrši Agencija za borbu protiv korupcije ili Državna revizorska institucija. Ovo je još jedan pokazatelj da su troškovi izbornih kampanja često preterano veliki, što se i pokazalo u slučaju DS i njihove kampanje iz 2012, kada su i nastali finansijski problemi - zaključuje Nenadić.

Interni izveštaj DS više pitanje odnosa između bivših saradnika, a njihovo poslovanje zanimljivo za analizu, Nemanja Nenadić, Transparentnost Srbija

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (170)

Loading
Pedja

10.02.2018 07:10

Takvom coveku je mesto u zatvoru a ne na politickoj sceni

hani

10.02.2018 08:24

@Pedja - Treba da ga je sarmota sta je sve radio.

Sneža

10.02.2018 11:19

@Pedja - Ovog puta je sve izrečeno analitički i u brojkama da narod vidi.Nema laži,nema prevare.

zaza

10.02.2018 12:06

@Pedja - Neka mu to ide na cast,ako je ima.