Hrvati bi zakon koji zabranjuje pominjanje Jasenovca kao logora smrti ZA SRBE!

Autor: Republika

Vesti

11.02.2018

11:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Poljskoj je prošlog utorka potpisom predsednika Andrzeja Dude stupio na snagu kontroverzni zakon koji kriminalizira upotrebu izraza "poljski koncentracioni logori" i kažnjava zatvorom do tri godine svako povezivanje Poljske s holokaustom i zločinima koje su počinili nacisti.

RepublikaFoto: Tanjug
Jasenovac

Poljska je bila okupirana i nije imala kolaboracijsku vladu, a žrtve nacističke okupacije broje se u milionima. Ali dokazi o kolaboraciji stanovništva u progonu i likvidaciji tri miliona Jevreja ipak su nešto što ne može da se zataška nikakvim zakonom.

To, naravno, ne znači da nije bilo Poljaka koji su po cenu vlastitog života spasili na desetine hiljada njih. Po ovom novom zakonu Poljska bi sada mogla da tuži profesora istorije na Prinstonu Jana Grosa koji je u svojoj knjizi "Neighbors" (Komšije, 2001.) dokazao da su u julu 1941. poljski stanovnici malog mesta Jedvabne ubili više od hiljadu svojih komšija Jevreja.

Sve do tada zvanična verzija toga događaja bila je da su ih pobili Nemci. Knjiga je izazvala neviđeni skandal i pretnje smrću autoru. Gros novi zakon smatra pokušajem falsifikovanja istorije holokausta. 

Izložba pod nazivom "Jasenovac - pravo na nezaborav" koja je postavljena u UN-ovoj zgradi u Njujorku izazvala je zgražavanje i protest hrvatske Vlade koja je optužila Srbiju da "manipuliše i plasira lažne podatke" - ne navodi se koje - a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru koristi u "propagandne svrhe".

- Hrvatska bi pod pritiskom dokaza mogla nekako i da prizna domaći, ručno odrađeni holokaust nad jevrejskim žrtvama. Međutim, tu postoji jedna vraški nezgodna okolnost: u Jasenovcu su osim Jevreja, masovno stradali Srbi. A oni su devedesetih postali agresori. S tim nijedna vlada do sada nije znala, a ni želela da se ozbiljno pozabavi - pišu na portalu jutarnji.hr.

Oni kažu da bi voleli zakon koji zabranjuje pominjanje Jasenovca kao logora smrti.

- Nema sumnje da bi i ovoj današnjoj vlasti dobro došao neki sličan zakon koji bi zabranio spominjanje, recimo, Jasenovca kao logora smrti i za Srbe - ima ih koji bi to sigurno pozdravili. Atmosfera je takva da bi, podstaknut poljskim primerom, neko možda čak tako nešto i predložio, na vlastitu i opštu sramotu. Poljski slučaj opasan je presedan jer ohrabruje sve one koji bi komemoraciju žrtava da se zlo ne bi ponovilo, pretvorili u zaborav. Ili ako već zaborav nije moguć, barem u poricanje učestvovanje u zločinu. Čak i ako je to put u njegovo moguće ponavljanje - navodi hrvatski sajt.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
daca

11.02.2018 12:51

Tako nesto necemo dozvoliti

Pedja

11.02.2018 13:55

@daca - U logorima u NDH i stratistima nisu ubijali i klali Nemci nego ustase Hrvati

Goga

11.02.2018 12:56

Hrvati bi da obrisu istoriju, e pa nece moci!

Draganab

11.02.2018 12:57

Veoma je bitno da ova poseta prodje bez incidenata,