VUČIĆ PRED POSETU HRVATSKOJ: Ne sekiram se, vodiće računa o meni!

Autor: Tanjug

Vesti

11.02.2018

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Idem u Hrvatsku sa željom da učinimo nešto zajedno za budućnost", rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će u Zagrebu razgovarati o bilateralnim odnosima, a to znači o pitanju granice, nestalih, odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Hrvatima u Srbiji, te unapređenju ekonomskih odnosa.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Vučić u Batajnici

- Mir i stabilnost je moja ključna poruka, ali Srbija neće biti slabija da bi neko drugi bio zadovoljan - poručio je predsednik Srbije uoči zvanične posete Zagrebu, koja je usijala atmosferu u Hrvatskoj do neuobičajenih razmera.

- Ne sekiram se zbog kampanje koja se vodi u Hrvatskoj protiv mene, moj posao podrazumeva da ne reagujem lično, već da radi u interesu Srbije i njenih građana - naglasio je.

Srbiju niko neće ponižavati

- Ne dozvoljam i ne mogu da dozvolim, a i moja obaveza je da ne mogu da dozvolim da Srbija bude ponižavana. Ne dodvoravam se ni srpskom narodu, neću ni hrvatskom rukovodstvu. Moramo da razmišljamo o budućnosti, šta možemo da radimo za budućnost naših građana - istakao je Vučić.

Rekao je da je očigledno da imamo različite stavove o prošlosti.

- Smatramo sam da se to tiče samo sukoba 90-tih, a nisam znao da su tako velika različita viđena u odnosu na Drugi svetski rat - naglasio je on.

U Hrvatskoj će, kako kaže, biti govora o teškim pitanjima među njima i o nestalima, ali o svim nestalima, i Srbima i Hrvatima.

A sto se tiče izvinjenja, kako je rekao, nije neko ko voli da nekog primorava na bilo šta, ali, dodao je, mnogo više od izvinjenja, koja, primećuje, "ne znam šta su nam donela", on je za to da se vidi sta sve može da se uradi za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji.

Nema dodvoravanja

Istakao je da se ne dodvorava ni građanima Srbije, pa svakako neće ni hrvatskom rukovodstvu, koje, pre svega premijer Plenković, najavljuje da želi i razgovor o ratnoj odšteti.

Najvažnije je, kaže, rešiti probleme koji opterećuju odnose, pre svega da se uradi nešto dobro za pripadnike dva naroda u Srbiji i u Hrvatskoj.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Miting u Batjanici

Najavio je da će razgovarati sa predstavnicima SPC i Srba u Hrvatskoj, ali i, po prvi put s kardinalom Božanićem.

- Idem sutra u Hrvatsku, gde ću prvi dan da razgovaram sa zvaničnicima, sa predsednicom, premijerom i predstavnicima Sabora. Razgovaraću i sa predstavnicima Mitropolije SPC, a imaću priliku da razgovaram i sa kardinalom Božanićem, sa najvišim predstavnikom katoličke crkve u Hrvatskoj - objasnio je on novinarima u Batajnici.

Vučić je rekao da je razgovor sa kardinalom veoma važan za dalje unapređenje poverenja katolika i pravoslavaca, kao i za bolji odnos koji treba da postoji između dve crkve.

- Na dnevom redu biće i unapređenje ekonomskih odnosa. Mislim da tu imamo velikih rezervi i da mnogo toga možemo zajednički da uradimo na unapređenju infrastrukturnih projekata. Biće reči i o evropeizaciji celog regiona i kako da zajednički radimo da region bude stabilan i miran - rekao je on.

"Ako sam zbog toga četnik..."

Vučić je dalje naglasio da ga se ne tiče to što će neko da ga nazove četnikom, odnosno bahatim četnikom što je rekao da priča o ratnoj odšteti jeste priča o maču sa dve oštrice.

- Ako sam žbog toga četnik... Ni sa očeve, ni sa majčine strane, slučajno se dogodilo, da niko nije bio u četnicima. Ako pričaju o poslednjem ratu, moj otac je iz Čipuljića kod Bugojna, a Hrvati su nam spailili sve kuće, mi nijednu. Nama su sve kuće spaljene. Možda o uvredama i napadu koje neko orgaizuje se ponajbolje vidi njegova slabost, a ne ona nekog koga vređate - poručio je on.

Vučić je podsetio, kako je rekao, neke ovde u Srbiji, da se 1990, 1991, 1992. nije bavio politikom, već tek od septembra 93, te da kada izgovaraju nekakve gluposti i govore neistinu to treba da znaju.

Predsednik je rekao da je već mnogo ranije odlučio da ide u posetu Zagrebu i da ne misli da postoje bezbednosne pretnje.

- Ne plašim se - rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa najavljenim protestima.

- Ne plašim se, vodiće računa o meni tamo, ne sekiram se, to me uopšte ne zanima - moj posao je da brinem o narodu, a ne narod da brine o meni - naglasio je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
daca

11.02.2018 12:47

Vucic ne ide tamo da bi se bilo koga plasio vec da otvoreno razgovara o aktuelnim problemima dveju zemalja

Goran

11.02.2018 12:53

Svaka njemu čast ali ja im nikada ništa ne bih verovao .

tamara

11.02.2018 12:57

Osnovni zadatak posete je upravo ostavriti bolje uslove života Srbima koji žive u Hrvtskoj.

GajbexG

11.02.2018 12:57

Siguran sam da ce Vucic odlicno braniti interese Srbije u Hrvatskoj.