Hrvatski mediji: Vučić je jedan od političara kao što su Tito i Putin - VLADA ČVRSTOM RUKOM

Autor:

Vesti

14.02.2018

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski novinar Darko Hudelista kada je radio intervju sa tadašnjim premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije ni slutio da će godinama kasnije Vučić postati moćan predsednik i posetom Hrvatske podići neviđenu prašinu.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Aleksandar Vučić

Kako prenosi portal jutarnji.hr Hrvatska je oduvek " fascinirana moćnim ljudima". Nekada Tito i Tuđman, a danas Erdogan i Putin. Vučić je jedan od političara koji kao i oni, vlada čvrstom rukom.

Prenosimo vam u celosti impresije o Aleksandru Vučiću i njegovoj poseti Hrvatskoj. Zbog čega je poseta srpskog predsednika toliko uzdrmala javnost ?

- Pre godinu i po nije bilo lako doći do Aleksandra Vučića. Da nije bilo našeg novinara Darka Hudelista, Globus ne bi prvi objavio intervju s tadašnjim premijerom Srbije. Hudelistom su u Beogradu fascinirani. On je jedini novinar koji je uspeo da prodre do prvog hrvatskog predsednika dr. Franje Tuđmana, ali i do "oca srpske nacije", “Pisca s velikim P”, tvorca modernog srpskog nacionalizma, Dobrice Ćosića. Pisao je knjigu o njemu i uspeo ući u njegovu privatnost.

A kad je opčinio Ćosića, logično je da mu se prepustio i tada mlađani političar Vučić. I stvorio se neki oblik prijateljstva između današnjeg srpskog predsednika i jednog hrvatskog novinara. Razgovarali smo u trenutku kada je pored kuće Vučićeva oca nadomak Beograda pronađen automobil pun eksploziva. Bilo je to samo nekoliko dana nakon neuspelog pokušaja puča u Crnoj Gori. Posle se tvrdilo da su u pokušaj državnog udara u Podgorici, preko svoji franšiznih podružnica, bile umešane neke ruske i neke srpske (para)obaveštajne službe. U Vučićevom okruženju tih je dana vladala atmosfera straha.

Primio nas je u Vili Bokeljka, premijerskoj rezidenciji na Dedinju. Spektakularnu zgradu iz tridesetih godina prošlog veka Vučić nije želio da koristiti kao svoj stan, što je predviđeno srpskim zakonom, nego samo za protokolarne potrebe. U toj moderno preuređenoj vili primio je i Angelu Merkel, a nekoliko nedelja prije Hudelista u njoj je dočekao britanskog ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona. Ručkom samo za nas želio je da pokaže koliko mu je stalo do odnosa s Hrvatskom. Govorio je o srpskoj tradiciji ubijanja vlastitih kraljeva i premijera. Razgovor je trajao više od tri sata. Vučić u autorizaciji nije menjao gotovo ništa.

Upravo takav Aleksandar Vučić predstavio se ovih dana Hrvatskoj: siguran u sebe, moćan u svojoj zemlji, s dobrim vezama na Zapadu i još boljim na Istoku. Ne sećam se kada je zadnji put neki državnička poseta pobudila toliku pažnju hrvatske javnosti. "Četnik-početnik" dočekan je sa svim državnim počastima.

Novinar je razgovarao i sa Franjom Tuđmanom koji je važio za moćnog političara

Aleksandar Vučić prvi je srpski lider koji je nakon osamdeset godina kročio na Kaptol. Regent princ Pavle Karađorđević 1940. godine razgovarao je s kardinalom Alojzijem Stepincem u istom salonu u kojem je sada Vučića primio kardinal Josip Bozanić. Razlika je samo u tome što je kardinal Stepinac princu Pavlu pokazao i Katedralu, a Vučić je ostao u Bozanićevu salonu - piše jutarnji.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (54)

Loading
Somi

14.02.2018 13:21

Vucic se u Hrvatskoj predstavio kao neko ko je siguran u sebe, mocan u svojoj zemlji, s dobrim vezama na Zapadu i jos boljim na Istoku. Ne secam se kada je zadnji put neki državnicka poseta pobudila toliku paznju hrvatske javnosti

brkacrni

14.02.2018 13:35

Vucic je sposoban,vredan i najbolji politicar.

Rade

14.02.2018 13:35

Vucic je izdominirao u Hrvatskoj, bravo!

Danijela

14.02.2018 13:39

Čuda su moguća. Predsednik je moćan državnik i radi sve u interesu svoga naroda.