KLJUČNI dokazi da takozvano KOSOVO NIJE NEZAVISNO!

Autor: rts.rs

Vesti

17.02.2018

08:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čestitke povodom desetogišnjice nezavisnosti takozvanog Kosova stižu sa svih strana. Međutim, mnoge zemlje nisu priznale Kosovo, a one koje su to uradile sada se predomišljaju. S druge strane ova pokrajina nije član dve najveće svetske organizacije Uneska, i Ujedinjenih nacija, a i sam Haradinaj je priznao da je ovakvo Kosovo izolovano od sveta.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Kao poklon za 10. rođendan tzv. Kosovo je dobilo priznanje Barbadosa. Hašim Tači zahvaljuje. Tvrde, priznati su 116. put. Kancelarija za KiM izbrojala je šest zemalja manje.

- Imamo zemlje koje su priznale secesiju i razmatraju da to povuku. Hans Kristijan Štrahe koji je kao opozicionar sve vreme govorio da je Kosovo Srbija sada je i sa pozicije partnera u austrijskoj Vladi to ponovio. U Češkoj imamo inicijativu koju je potpisao bivši ministar spoljnih poslova da se povuče to priznanje - ukazuje Stevan Gajić sa Instituta za evropske studije.

Ni posle deceniju, pet zemalja EU Kosovo nije priznalo, ali i Rusija, Kina, Brazil i Indija

- Optimalni dometi kosovske nezavisnosti nisu dostignuti, Kosovo funkcioniše u skladu sa minimalnim kapacitetima, a uzrok tog stanja je verovatno neadekvatno političko vođstvo - kaže analitičar iz Prištine Behljuj Bećaj.

Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija – MMF-a, Svetske banke, FIFA, ali ne i Uneska, i Ujedinjenih nacija.

U zemlje EU ne mogu bez viza. Korak ka tome napravili su sporazumom o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Ipak, pitanje evropske budućnosti je bez konkretnog odgovora u Strategiji proširenja. Španija je, recimo, za to da u EU može samo kao deo Srbije.

- Imamo možda najveći stepen sposobnog stanovništva koji nema posao, a što se tiče pravne države, na neki način šampioni smo u korupciji i kriminalu na Balkanu - kaže Bećaj.

RepublikaFoto: Tanjug
Federika Mogerini je optimistična po pitanju odnosa Prištine i Beograda

Šampioni su i u čekanju da sud za ratne zločine počne da radi, u međuvremenu je istekao mandat specijalnog tužioca i čeka se novi.

- Ukoliko njihovi lideri mogu da budu ubijeni, šta može običan Srbin da očekuje pod albanskom vlašću -  pita Gajić.

Dogovorenu pre pet godina, samo da očekuju Srbi mogu i Zajednicu srpskih opština. Čeka se i sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

- Ja sam realno optimistična da će, kad je reč o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, doći do rezultata do kraja našeg mandata, krajem 2019 - rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Oni koji su mandat odavno završili, sponzori kosovske nezavisnosti, setili su se svojih postignuća.

- Kada me pitaju na šta sam najponosnija dok sam bila državni sekretar SAD, to je što sam pomogla narodu Kosova - navela je na Tviteru bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt.

RepublikaFoto: facebook.com/RamushHaradinajOfficial
Ramuš Haradinaj je i sam priznao da je Kosovo izolovano

Da je Kosovo izolovano, nedavno je priznao i Ramuš Haradinaj. Povod za tu izjavu bio je to što nije dobio vizu za Sjedinjene Američke Države. Pošto je povukao podršku za ukidanje Specijalnog suda, vizu je dobio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
ognjen

17.02.2018 08:48

Kome oni takvi trebaju.

sasa

17.02.2018 08:54

Nikad i nece biti nezavisno.

Malina

17.02.2018 08:56

Priča će uvek biti u vezi Kosova. Najlepšu priču za kraj te teme daće predsednik, i izboriti se za svoj narod.

Mile

17.02.2018 08:57

Ako pogledamo u celini, sve izložene činjenice. tkzv Kosovo ni pod razno nije džava.