STRUČNJACI: Tako se najlakše izbegava porez!

Autor:

Vesti

23.02.2018

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, čovek koji se neprestano poziva na ekonomski patriotizam, razgranao je u inostranstvu čitavu mrežu firmi, zbog koje je tokovima njegovog novca gotovo nemoguće ući u trag. Kako objašnjavaju ekonomski stručnjaci, bez namere da ga konkretno optužuju, za ovakvim načinom poslovanja u praksi se obično poseže da bi se prikrilo vlasništvo u nekoj kompaniji, izbeglo i umanjilo plaćanje poreza u zemlji porekla ili da bi se oprao novac. Za to služe i fiktivne investicije kojima se smanjuje dobit i samim tim smanjuje poreska osnovica.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Ja tebi, ti meni: Dragan Đilas

Kako je Srpski telegraf već pisao, čitav niz sumnjivih i neobičnih transakcija i prebacivanja vlasništva počeo je 2013. godine i traje do danas (pogledajte okvir). Od 2014. godine vlasnička struktura u kompanijama Dragana Đilasa "Multikom grupa" i "Dajrekt medija" nekoliko puta se menjala, a milioni evra šetali su sa računa na račun. Posebno je indikativno što se u tim operacijama pojavljuju osobe koje su u inostranim finansijskim krugovima i sada već čuvenim Panamskim papirima označene kao perači para međunarodnog ranga i svako od njih je u upravljačkoj strukturi nekoliko desetina firmi.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring smatra da je u pitanju školski primer utaje poreza i pranja novca.

- Takve stvari se rade s višestrukim ciljem, a prvenstveno da se prikrije ukupan profit kako bi se izbeglo plaćanje poreza, zatim da se sakrije vlasništvo, te da se manipuliše na tržištu koje se pokriva, ali i da bi se prao novac, koji završava u privatnim džepovima. Ovo je školski primer skrivanja i pranja novca i Uprava za pranje novca i Poreska uprava treba detaljno da istraže tu stvar. Mora da se sazna što pre ko je stvarni vlasnik tih firmi, koliko je poreza utajeno i odakle je došao sav taj novac, koji je sada u regularnim tokovima.

Lanac sumnjivih transakcija

Maj 2013.

Đilas isplaćuje bivšoj supruzi Milici Delević 3,5 miliona evra na ime otkupa njenog udela od 25 odsto u "Multikom grupi". Ona te pare u kešu donosi u banku i kasnije ih konvertuje u britanske funte

April 2014.

Švajcarska advokatska kancelarija "Kuoni Rechtsanwalte" uplaćuje "Multikom grupi" 8,2 miliona evra na ime otkupa udela u "Dajrekt mediji"

Jul 2014.

Holandska kompanija "Stichting Administratiekantoor" uplaćuje 9,5 miliona evra "Multikom grupi" na ime otkupa udela u "Dajrekt mediji". Zanimljivo je da ova kompanija ima isti matični broj kao druga firma sa adresom u Bugarskoj

Septembar 2014.

"Multikom grupa" prebacuje 3,08 miliona evra švajcarskoj firmi "Miltikom open", na ime navodne direktne investicije. U toj firmi Đilas i dan-danas zauzima mesto predsednika Upravnog odbora

* Posebno je zanimljiva vlasnička struktura "Multikom grupe", gde je Đilasov udeo u vlasništvu 25 odsto (preneo je upravljačka prava na drugu osobu), dok je sa 74 odsto "Multikom grupa" vlasnik same sebe

S druge strane, ekonomisti napominju da posebno treba istražiti da li je Đilas platio porez od prodaje "Dajrekt medije" u Srbiji, što je jedino mogao legalno da izbegne ukoliko je vlasnik te firme bila kompanija registrovana u inostranstvu, a njegova "Multikom grupa" posluje u nekoliko zemalja i ima istoimenu firmu u Švajcarskoj i u njoj je bivši gradonačelnik predsednik Upravnog odbora. Ipak, čak i da je bilo tako, neko kome su puna usta ekonomskog patriotizma imao je makar moralnu obavezu da porez da plati u svojoj zemlji (to je, recimo, učinio Miroslav Mišković nakon prodaje "Maksija" belgijskom "Delezu" iako je zvanično vlasnik trgovinskog lanca bila njegova kompanija na Kipru). E. S. T.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading