Đorđević: Bolji položaj osoba sa invaliditetom po uzoru na Švedsku!

Autor: Tanjug

Vesti

25.02.2018

11:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plan je da se u ovoj godini na svim većim raskrsnicama postave zvučni semafori i da započne postavljanje rampi u svim državnim institucijama, ustanovama i školama, rekao je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

RepublikaFoto: Tanjug/MINISTARSTVO ZA RAD
Ministar je najavio i izmene i dopune zakona u cilju poboljšanja statusa osoba sa invaliditetom

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i v.d. pomoćnice u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, posetili su Društvo za dečiju i cerebralnu paralizu na Novom Beogradu i razgovarali sa predsednikom Sinišom Bukumirom i članovima srodnih društava iz Beograda i Srbije. 

Teme razgovora bile su stalni izazovi i poteškoće sa kojima se susreću oboleli od cerebralne paralize, među kojima su najčešći problemi gradskog prevoza, lečenja i smeštaja u ustanovama, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ali i regulisanje procedura i isplata tuđe nege.

- Najbolji način da nešto promenimo i uradimo za dobrobit svih, jeste da radimo zajedno i da imamo obostrano razumevanje. Jedan od načina jesu upravo ovakvi sastanci gde zajedno, razgovorom možemo lakše da menjamo i rešavamo probleme. Ministarstvo na čijem sam čelu, moj tim i ja svesni smo da problemi postoje, ali novi sistem rada, transparentno i kontrolisano trošenje sredstva, koja država izdvaja za osobe sa invaliditetom, samo su jedan od načina da se vaš život poboljša i podigne na viši nivo, kako to rade zemlje poput Švedske - istakao je Ðorđević u razgovoru sa osobama obolelim od cerebralne paralize.

Ministar je najavio izradu baze podataka svih osoba sa invaliditetom, kako bi ostvarile sva prava koja im po Zakonu sleduju, ali i istakao da će oni, koji ta prava budu zloupotrebljavali biti kažnjeni.


- Plan nam je da u ovoj godini, na svim većim raskrsnicama postavimo zvučne semafore i započnemo projekat koji podrazumeva rampe u svim državnim institucijama, školama, ustanovama, kako bi se time olakšao pristup svim osobama sa invaliditetom - rekao je ministar.

Ðorđević je rekao da je ključno, a možda i najvažnije da se kao društvo izborimo protiv stereotipa kada je reč o osobama sa invaliditetom, da sprečimo diskriminaciju i promenimo svest da među nama nema razlika.

Ministar je najavio da će u ovoj godini biti i izmena i dopuna zakona, a sve u cilju veće brige prema osobama sa invaliditetom, ali i efikasnijeg rada.

Ministarstvo aktivno sarađuje sa 33 saveza osoba sa invaliditetom, a iznos ukupne socijalne pomoći, koji je država izdvojila u budžetu za ovu godinu, veći je u odnosu na prošlu i iznosi oko 138 milijardi dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading