KULTURNI RADNICI će postati i IT STRUČNJACI!

Autor: Tanjug

Vesti

26.02.2018

11:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sporazum o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva kulture i informisanja, kojim je predviđeno da zaposleni iz ustanova kulture širom Srbije steknu znanja iz oblasti digitalizacije, potpisali su danas ministri Branko Ružić i Vladan Vukosavljević.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Ministri su najavili saradnju dva ministarstva

Obuke za zaposlene u kulturi održavaće se u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom centru, kroz koji je, prema rečima ministra Ružića, od otvaranja 20. decembra prošlo više od 1.200 polaznika u raznim sferama: e-beba, geodeti, prosvetni radnici.

- Nakon potpisivanja ovog Sporazuma, znanje i veštine će sticati oni koji se bave kulturnom baštinom i kulturnim nasleđem naše zemlje. Smatram da je to ne samo sa aspekta interesa naše kulture važno, važno je i sa državnog aspekta, jer je, kao što znate, očuvanje kulturne baštine jedan od puteva kako čuvamo svih ovih godina i naš državni interes - ukazao je Ružić.

Kako je istakao, uveren je da će kroz Srpsko-korejski centar proći jos mnogo polaznika, navodeći da je saradnja sa Republikom Korejom, zbog njihovog tehnološkog napretka i znanja, od izuzetnog značaja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

- Republika Koreja nalazi se na pijedestalu tehničko-tehnološke opremljenosti država, i koja je lider na tom polju, ali je pre svega prijateljska zemlja koja je spremna da na više nivoa sarađuje sa Srbijom. Mi smo digitalizaciju odredili kao jedan od prioritetnih procesa u našem društvu i jedan od najvažnijih ciljeva vlade Srbije - izjavio je Ružić nakon potpisivanja Sporazuma.


Važno je da digitalizaciju ne shvatamo isključivo kao tehničko-tehnološki proces, poručuje Ružić, nego pre svega kao društveni proces, koji će olakšati život svih građana i građanki u svim sferama društva.

Osim Srpsko-korejskog centra, Ružić najavljuje da će službenici znanja i veštine u oblasti digitalizacije moći da stiču i u Nacionalnoj akademiji, koja je, kaže, formalno počela da funkcioniše, a zvanično će početi od septembra.
RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Ministar Vukosavljević je istakao da su istraživanja Ministarstva kulutre pokazala da u kulturnim ustanovama širom Srbije ima manjak pojedinaca kvalifikovanih i sertifikovanih u oblasti IT tehnologije, navodeći da će Srpsko-korejski centar poslužiti i da sektor kulture "osvoji" jednu od važnih oblasti za budućnost - digitalizaciju.


- Ovaj dobro opremljeni, i fizički i tehnološki prostor, poslužiće u narednom periodu i za važan segment rada Ministarstva kuluture, a to je neprestana obuka zaposlenih iz oblasti kulture iz ustanova kulture širom Srbije, a u oblasti digitalizacije i ovladavanja tehnikama digitalizacije, kao i drugim softverskim alatima i znanjima - objasnio je Vukosavljević.

Zahvalio se predstavnicima Južne Koreje, a pre svega ambasadoru Republike Koreje u Srbiji Deđong Juu koji je prisustvovao potpisivanju Sporazuma, jer su opremili i obogatili Centar na taj način da sada po svojim tehnološkim potencijalima predstavlja "nešto nesvakidašnje za naše uslove".

- Južna Koreja je jedna od tehnološki najrazvijenijih zemalja u svetu, iskoraci koji oni prave u savremenim tehnologijama zaista su uzorni primer za ceo svet. Takva vrsta saradnje i dobra volja koja je pokazana i ova investicija ovde, nama znači mnogo - ukazao je Vukosavljević.

On očekuje da će kroz kurseve o digitalizaciji u narednih 10 meseci proći više desetina ljudi iz Beograda i Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading