JUNKEROVA UCENA: Dajte Kosovo pa možete u EU

Autor: Tanjug

Vesti

26.02.2018

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je večeras da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Konferencija za medije: Žan Klod Junker i Aleksandar Vučić

Junker je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je, nakon razgovora sa srpskim predsednikom optimista kada je reč o putu Srbije u EU. 

- Moje ubeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritrorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu rešeni pre ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost - objasnio je on. 

Obavezujući sporazum

Kazao je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom. 


- Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati - istakaoje predsednik EK.

On je naglasio da je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem smiren kada je reč o putu kojim Srbija ide. 

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da je u Beograd doputovao ne "u inspekciju i prikupljanje informacija", već radi razgovora. 

- U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije, već otvorenog razgovora - naglasio je Vučić. 


Kazao je da se radi o poseti posle usvajanja strategije o Zapadnom Balkanu, i nekoliko meseci pre planiranog Samita u Bugarskoj. 

- Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije eksluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe - naglasio je on. 

Strategija EU

Strategija, prema njegovim rečima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU. 

- Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države - objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemlajma kandidatima koja je najviše uradila. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (67)

Loading
milisav

26.02.2018 18:52

Србија је свој став о Косову заузела и верујем да тежи стабилности.

aca

26.02.2018 18:53

Normalizacija odnosa je nešto na čemu Srbija unapređuje odnose.

Mia

26.02.2018 18:58

Kosovo i Metohija ce uvek biti deo Srbije!

Cudna suma

26.02.2018 18:59

Ako je to cena ulaska u EU, onda tu cenu NEĆEMO platiti!