U najstarijoj gimnaziji u Srbiji đaci će učiti JAPANSKI i NORVEŠKI jezik

Autor: Večernje novosti, Republika

Vesti

08.03.2018

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Karlovačkoj gimnaziji od jeseni u obrazovni proces uvode još dva strana jezika.

RepublikaFoto: pixabay.com

U Karlovačkoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, najstarijoj u Srba, đaci će od naredne školske godine imati mogućnost da izučavaju još dva strana jezika - japanski i norveški.

U oba odeljenja, planom upisa, biće mesta za po 12 učenika. Tako će se uvođenjem norveškog i japanskog jezika u čuvenoj gimnaziji izučavati ukupno devet stranih jezika, od italijanskog, španskog, engleskog, nemačkog, ruskog, kineskog i francuskog.

Objašnjavajući otkud ideja da prvi u nastavu uvedu norveški jezik, Radenko Kovačević, direktor Karlovačke gimnazije, kaže da je inicijativa za norveški, ali i japanski jezik, postojala i pre četiri godine, ali da tada to nije ostvareno iz proceduralnih razloga.

- Norveški jezik je novim nastavnim planom i programom predviđen za filološke gimnazije - kaže Kovačević, napominjući da je odluka škole doneta nakon sprovedene ankete koja je pokazala da je među učenicima najveća zainteresovanost upravo za norveški, ali i japanski jezik.

- U Filološkoj gimnaziji u Beogradu, već je zastupljen japanski jezik - kaže ona.

Osim jezika, po rečima našeg sagovornika, đaci uče i o kulturi i tradiciji tih država. Gimnazija je uputila poziv na saradnju ambasadama Norveške i Japana. To podrazumeva raznolikost kulturnih sadržaja, tematske radionice, razmenu đaka, kao i boravak naših učenika u tim zemljama kako bi što bolje naučili jezik.

- Znamo da su ove dve zemlje poznate po tome što ulažu u škole u Srbiji - predočava Kovačević, i navodi da Gimnazija ima odličnu saradnju sa Ambasadom Kine, ali i sa nadležnim institucijama čiji jezici se izučavaju u našoj školi.

- Iz Konfucijevog instituta nam dolaze dva lektora za kineski jezik - kaže Kovačević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading