SKANDAL NA KVADRAT: Tači Britancu Najsu ostao dužan pola miliona evra!

Autor: sputniknews.com

Vesti

09.03.2018

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gazeta ekspres je došla do pisma koje je britanski advokat Džefri Najs uputio Vladi Kosova, a u kojem se navodi skandalozna priča u koju su uključeni predsednik Tači i njegov tim. U ovom pismu otkrivena je istina o Tačijevoj biografskoj knjizi, prema kojem se vidi da je Predsednik platio za nju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Za kosovske Albance jedna od najvoljenijih javnih ličnosti neposredno nakon rata bio je tužilac Haškog tribunala, ser Džefri Najs. Predvodio je suđenje najomraženijoj osobi na Kosovu - Slobodanu Miloševiću.

Najs je nastavio da bude "veri najs" sa Albancima, čak i u govoru koji je održao 2011. godine, nakon što ga je pogodio izveštaj švajcarskog senatora Dika Martija, koji je optužio direktno premijera i celu hijerarhiju OVK za trgovinu ljudskim organima i za druge prilično bizarne optužbe.

U svom tekstu, Najs je opisao navode senatora kao neosnovane, a njegov izveštaj kao neodrživ.

Tražio saradnju

To je bio razlog zbog čega je tadašnji premijer Hašim Tači zatražio saradnju.

Tadašnji zamenik ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, po nalogu svog šefa, kontaktirao je ser Džefrija da radi sa Vladom Kosova, tačnije za Tačija - koji je bio ključna figura Martijevih optužbi za trgovinu organima.

Od trenutka kada je ova komunikacija uspostavljena, stvar između Vlade Kosova - između Hašima Tačija i gospodina Najsa, više nije bila veoma "najs".

Ekspres je došao do prepiske koju je Najs imao sa aktuelnom Vladom Kosova.

Bivši tužilac Haškog tribunala izgleda da je prilično ogorčen zbog načina na koji su ga kosovske institucije ignorisale, iako mu, kaže on, duguju više od pola miliona evra.

- Nisam imao profesionalnu saradnju sa Vladom sve dok me Petrit Seljimi nije kontaktirao i pitao da li hoću da radim za vladu. Složio sam se sa finansijskim uslovima koje mi je ponudio Seljimi - napisao je Najs u pismu vladi, odnosno šefu kabineta Avniju Arifiju, koji je kazao da je o ovom pismu takođe obavestio i ambasadora Velike Britanije na Kosovu.

Ali šta je rečeno u pismu koje Najs šalje Arifiju?

Tamo stoji da je Najs, sa svojim timom, sklopio dogovor sa predsednikom Tačijem, šefom vlade i glavnookrivljenim od strane Martija. Britanski advokat je nekoliko godina bio angažovan da savetuje Tačija, pomažući da se pripremi potreban materijal za vreme kada se osnuje Specijalni sud, a pomogao je i deo predsednikove autobiografske knjige, koja je nedavno objavljena pod naslovom "Nova država - moderna država“.

U pismu Najs nastavlja sa priznanjem - da je isplaćivan neko vreme, a potom su nakon određenog vremena iznenada prestale isplate od strane vlade, te da je preostalo pola miliona duga koji sada potražuje.

Pretnja medijima

On kaže i da će, ukoliko se ne izvrši ova uplata u skladu sa sporazumom, o tome javno govoriti u medijima.

Iz ove prepiske ne zna se koliko Vladu Kosova košta Tačijev ugovor sa dva advokata, međutim podatke koje je od novembra 2015. do kraja jula 2016. godine, Najs slao vladi, trebalo bi da mu se isplati 327.445,86, a Trompovoj 162.975,01 evra.

Kako isplata nije uspela, Džefri Najs je pisao Vladi i predsedniku Tačiju, koji je nekoliko puta obećao da će uplatiti novac, ali se, kako se Najs požalio, to još uvek nije dogodilo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading