(FOTO) VUČIĆ: Kompromis po pitanju Kosova, ne poniženje srpske države

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.03.2018

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je spremna na kompromis po pitanju Kosova i Metohije, ali nije spremna i neće prihvatiti nikakvo poniženje i urušavanje srpske države, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa pomoćnikom državnog sekretara SAD Vesom Mičelom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić i Ves Mičel

Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različite stavove po pitanju KiM, ali da je Mičel saslušao naše stavove, a možda i razumeo. 

- Svaki kompromis je težak, ali to mora da prihvati i druga i treća strana - dodao je Vučić.

Predsednik je rekao da je američkom diplomati preneo i stav da je gotovo uveren da Priština neće sprovesti Briselski sporazum, odnosno formiranje ZSO. 

- Iskreno da vam kažem, ja sam gotovo uveren da od tog posla nema ništa. Da su hteli, ispunili bi to u prethodnih pet godina, a nisu mrdnuli ni prstom. Uveren sam da to ni ne nameravaju da učine, a za to su imali i prećutnu saglasnost dobrog dela međunarodne zajednice - rekao je Vučić. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Primetio je takođe da je Srbija morala sve da ispuni. 


- To, međutuim, ne govori loše o nama, već o različitim standardima - zaključio je. 

Kako je dodao, razgovor s Mičelom je zato i značajan, i predstavlja korak napred, jer je on, naveo je, pokazao poštovanje prema Srbiji i prema njenim građanima, s obzirom da smo se, primetio je, neretko suočavali s drugačijim primerima. 

Mičel veruje u dijalog

 Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel izjavio je danas da je njegova osnovna poruka u Beogradu, kao što je bila i u Prištini, da vidi veliki prostor za novu šansu, za rešenje kosovskog problema koji opterećuje region već dugi niz godina. 


Istakao je i da se očekuje da obe strane u dijalogu treba da ispune sve preuzete obaveze.

- Želimo da se pronađe jedno veliko rešenje za koje smatram i razumem da je i cillj unutrašnjeg dijaloga, koji je pokrenuo predsednik Vučić. Mi smo spremni da slušamo i da pomognemo - rekao je Mičel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Slavka

14.03.2018 11:08

Dijalog da,ali ucene i nametanja resenja ne...

Nikola

14.03.2018 11:09

Srbija je sprmana na kompromis sa ALbancima, i nikada neće priznati Kosovo.

momo

14.03.2018 11:17

Da budemo ravnopravni u dijalogu.

Goran

14.03.2018 11:20

Mislim da se i sam Mičel iznenadio čvrstinom Vučićevog stava .