VUČIĆ ODBRUSIO MIČELU: Pokažite mi jedan papir kojim se potvrđuje vojska Kosova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

14.03.2018

11:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno preneo i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu nameru kosovske administracije. 

Američko (uobičajeno) kršenje međunarodnog prava

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu". 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ves Mičel u Beogradu, u okviru stalnih napora SAD da izazovu nestabilnost u regionu i oslabe Srbiju

- Ne postoji i ne može da ga izmisli niko ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji - poručio je. 

Da se Vojska Srbije vrati gde joj je mesto

A kad je reč o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbednoti, i to o vraćanju hiljada. 

- Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira - upitao je Vučić , a zatim poručio: 


- Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbednosti.
RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Ves Mičel (levo) s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotstavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu preneo nedvosmisleno. 

- Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbednosnih snaga) doprineo bilo čijoj stabilnosti u regionu - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Milan

14.03.2018 12:12

Predsednik čvrsto stoji iza svojih stavova i ne dozvoljava nikome da ponižava našu zemlju na bilo koji način. Kompromis mora da postoji.

Odgovori 10 0
Dragana

14.03.2018 12:32

Dokle ce strane zapada da tolerisu Pristini sto uopste ne saradjuje.

Rale

14.03.2018 12:38

Amerikanci bi samo da izazivaju sukobe i probleme.

Alhemičar

14.03.2018 12:40

Ако му је одбрусио , свака му је на месту.

Odgovori 10 0