TAČI: Vučić i ja u Americi u isto vreme - slučajnost!

Autor: Tanjug

Vesti

22.03.2018

19:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovski predsednk Hašim Tači za Radio slobodna Evropa izjavio je da je slučajnost što su i on i srpski predsednik Aleksandar Vučić u isto vreme u SAD, ali, kako je rekao, "svako svojim poslom", te potvrdio da se u petak nastavlja dijalog u Briselu, od kojeg ne očekuje "neko čudo".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Upitan za komentar Vučićeve izjave da je Srbija spremna na kompromis, ali ne i na to da Albanci dobiju sve, a Srbija ne, Tači je kazao da je Kosovo suverena i nezavisna zemlja sa svojim Ustavom i zakonima, da je status Kosova okončan jednom zauvek 2008. i dodao da za Kosovo i Srbiju kao susedne zemlje još postoji prostor za pregovore i razgovore.

Tači je napomenuo da je Kosovo uvek u koordinaciji sa SAD i svim ostalim partnerima, te dodao da je svaki napredak Kosova bio direktno povezan sa koracima koje je preduzela i međunarodna zajednica.

Odnose s Beogradom smatra osetljivim pitanjem, koje, kaže, zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali ponavlja da glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington.

Pomenuo je da danas nastavlja sastanak s pomoćnikom državnog sekretara Vesom Mičelom, a na pitanje da li su SAD i zvanično uključene u proces dijaloga rekao da govori samo u ime svoje zemlje, ali je naglasio da su Sjedinjene Države uvek bile uz Kosovo tokom procesa dijaloga i da postoji obećanje da će one ponovo biti uz Kosovo i "jako podržati postizanje mirovnog sporazuma izmedu Kosova i Srbije".

Kako je rekao, za ovu fazu dijaloga stvorena su tri važna momenta: Strategija EU o Zapadnom Balkanu u kojoj se, kaže, Kosovo tretira kao nezavisna i suverena država, zatim konsolidacija nemačke vlade kancelarke Merkel i ponovno angažovanje SAD za Zapadni Balkan, zbog čega smatra, kako je naveo, da "evroatlantsko angažovanje za Zapadni Balkan prevazilazi svaku pretenziju antizapadnih ideologija na Zapadnom Balkanu".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (48)

Loading
Slobodan

22.03.2018 19:28

Svako može da lobira za sebe i svoju stranu. Ne vidim zašto se Tačiju toliko daje prostora u našim medijaima. Kosovo nikada neće biti primljeno u UN bez odobrenja Srbije, tako da njegovo lobiranje u SAD i nema nekog smisla.

nole

22.03.2018 19:29

Vucic je bio svojim poslom

Ilija

22.03.2018 19:33

Proglasili bi vi nezavisnost Kosova malo sutra da vam nije SAD-a.

milos

22.03.2018 19:44

Pa slucajnosti ponekad mogu da se dese.predsednik je bio privatno sa svojim detetom.